DGNEWS.EU

МБАЛ "Св.Екатерина" с първия в областта апарат за неинвазивна вентилация

МБАЛ "Св.Екатерина" с първия в областта апарат за неинвазивна вентилация
Д-р Алдин Карагьозов показва новата апаратура
Apr 01
13:32 2021

С първия в област Хасково апарат за неинвазивна вентилация разполага МБАЛ "Св.Екатерина" в Димитровград, съобщиха от общината. Апаратът замества интубацията при тежки случаи на лечение и може да бъде използван както за възрастни, така и за деца. В цялата страна има само 26 такива апарати, 20 от които се намират във Военно медицинска академия, гр.София. 

"Апаратът за неинвазивна вентилация позволява при лечение, болният да бъде в съзнание и да може да се движи свободно без да се налага да лежи стационарно на легло, както е при апаратите за интубиране. Не се нуждае от по-специални грижи като тоалет, може да се храни и позволява ранната рехабилитация т.е. пациента не е обездвижен. Самата манипулация е елементарна, не е свързана с високо специализиран реаниматор, което позволява да се обслужва от всяко медицинско компетентно лице включително и от интернисти.", разказа д-р Алдин Карагьозов. 

Той поясни, че неинвазивната вентилация е метод на лечение, който се прилага при пациенти с дихателни нарушения, каквато обструктивност развиват и инфектираните с Ковид-19. "С този апарат работата ни се улеснява страхотно, защото обгрижването на интубиран болен е много сложно. Апаратът улеснява работата на сестри и на санитари. Самият факт, че болният е контактен и лечението му позволява да комуникира с близките си, също е много положително за неговото състояние. Освен това имаме обратна връзка от самия пациент дали се чувства добре и де факто болният участва активно в собственото си лечение. Високо поколение апарати, при които лесно се регулира налягането и потока на кислорода и именно заради това може да бъде прилаган и при бебета и при възрастни.", подчерта анестезиологът.

Специализираният апарат за неинвазивна белодробна вентилация работи от днес в ОАИЛ в димитровградската болница. Високият клас апаратура е закупен от община Димитровград на стойност 20 800 лв. с ДДС, с направена отстъпка от страна на вносителя.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?