DGNEWS.EU

Уникална изложба за казармата през соца представя музеят в Димитровград

Уникална изложба за казармата през соца представя музеят в Димитровград
Mar 02
17:34 2021

Уникалната изложба „Когато момчето става мъж... Казармата през „онези” 45 години” откри в навечерието на Националния празник 3 март, Историческият музей в Димитровград. Неин автор е д-р Илия Вълев, етнолог в Регионален исторически музей – Велико Търново, който е родом от Димитровград. Изложбата е реализирана под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Днес тя бе открита в присъствието на журналисти, колеги и приятели. Официални гости на събитието бяха майор Христо Христов и кап. Димитър Топалски от Военно окръжие – град Хасково.

Изложбата представя любопитни исторически факти, свързани с българската армия през периода 1944 – 1989 г. Тя проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешно-казармения всекидневен живот на войниците. За сбирката, авторът й д-р Илия Вълев събира документи, спомени, разкази, фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, които успява да представи и обедини чрез научен анализ, характерното за българската армия през съответния период.

В експозицията могат да се видят оригинални униформи от началното военно обучение; абитуриентски мъжки костюм; войнишко и матроско облекло, парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски; гвардейски калпак; военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски; медали; войнишко снаряжение и предмети за различни служебни дейности; лични вещи и документи, проследяващи както отделни моменти от предказармените и следказармени традиции и ритуали, така и всекидневен живот в казармата. Експозицията включва и забавно-развлекателна част за малките и по-големи посетители – игри, фотосесии и др.

Днес д-р Илия Вълев сподели удовлетворението си, че премиерата на изложбата се състои в неговия роден град. Той изрази надеждата си да съумее да обиколи цяла България, защото много млади мъже не знаят какво е да си войник. „Нужен е безпристрастен поглед върху казармата”, категоричен е нейния автор. Въпреки своите над 200 отделни експонати и 7 комплекта униформи, изложбата е отворена за нови вещи и хора, които имат запазени ценни вещи и могат да я обогатят с дарения. По думите на автора й има „липсващи” експонати, които той е амбициран да издири и  с които да обогати и допълни изложбата. Това са обувки на матроси - т.нар. „тапочки”; червена емблема на сухопътните части към българския военноморски флот; емблема на специализирания ръкопашен бой от социализма; и др.

„Бих бил много благодарен на хора, които ми дарят свои спомени или вещи, свързани с казармата и наборната военна служба през този социалистически период”, сподели днес д-р Илия Вълев. Връзка с него може да се осъществи чрез Регионален исторически музей – Велико Търново, където той работи като етнолог или чрез колегите му от Историческия музей в Димитровград.  

Гражданите и гостите на Димитровград ще имат възможност да разгледат уникалната изложба до края на месец април. Утре, на празничния 3 март, музеят ще е отворен за посещения след 9:30 часа. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?