DGNEWS.EU

Тахан с бадеми и рожков за диабетици пусна „Дюсена”

Тахан с бадеми и рожков за диабетици пусна „Дюсена”
Feb 19
09:02 2021

Бадемов тахан с петмез от рожков е най-новия здравословен продукт на димитровградския производител на халви и тахани „Дюсена”. Съдържанието представлява паста от 75 % печени и смлени бадеми и 25% студено пресован екстракт от плодовете на рожков. Той съдържа естествени плодови захари и е предназначен за директна консумация, без смесване с мед. Без консерванти, изкуствени аромати и оцветители.

Бадемовият тахан с рожков е произведен след консултация с националния експерт по контрола и безопасността на храните проф. д-р Йордан Гогов и изследвания в специализирана лаборатория в София. Резултатите показват високи количества калий, калций, магнезий, фосфор, витамин Е, витамин В6 и фибри.

Хранителният продукт е уникален именно заради комбинацията си от бадеми и рожков. Рожковите шушулки имат високо съдържание на пектин и танин и се употребяват за направата на билкови лекарства за понижаване на холестерола и регулиране нивата на кръвната захар. Фибрите им помагат в процеса на отслабване, а прах от шушулките се прилага при невъзпалителни и заболявания на простатата.

Бадемите, съдържат изключително много полезни хранителни вещества. Те са богати на протеини, фибри и редица органични витамини и минерали. Те са сред най-ефикасните храни за справяне с лошия холестерол. Доказано със своя богат състав на магнезий, бадемите  помагат срещу диабет и играят важна роля в регулирането нивата на кръвната захар. Съдържащият се в ядките амигдалин намалява вероятността от образуване и развитие на рак. 

Калият, мазнините и протеините в бадемите са мощен инструмент за укрепване на сърцето и намаляват опасността от сърдечни заболявания и пристъпи. Консумацията на бадеми помага за по-добра мозъчна функция и срещу високо кръвно налягане. Богатите на витамини и минерали ядки са богат източник и на фосфор. Всекидневната им консумация спомага за здрави кости и зъби.

Здравето на кожата и бадемите са стари "приятели". Витамините в ядката се грижат за сияйна и здрава кожа и придават на косата блясък и сила. Високото съдържание на магнезий и цинк способстват растежа й и я правят по-устойчива на влияния.

В борбата с типичните за зимата настинка и грип основна роля играят съставките в люспите, т.н. външна обвивка на бадемите. Те укрепват имунната система на организма и му помагат да се справя с множество инфекции. Засилва се и способността на белите кръвни телца да разпознават своевременно вредните вируси. 

Калият е ключов минерал за човешкото здраве. Той участва в изграждането на мускулите, филтрирането на кръвта от токсините, синтеза на протеини, обмяната на веществата и др. За съжаление той не се произвежда в тялото ни и трябва да го набавим чрез храната. Само в 100 грама бадемов тахан с петмез от рожков се съдържат 507 mg калий, което е 25% от препоръчителния дневен прием.

„Дюсена” вече предлага на пазара продукта в буркани от 300 и 700 грама.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?