DGNEWS.EU

Професионалната гимназия в Димитровград почете проф. д-р Асен Златаров

Професионалната гимназия в Димитровград почете проф. д-р Асен Златаров
Feb 16
13:00 2021

Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград отбеляза днес патронния си празник. В условията на епидемиологична обстановка и дистанционно обучение, училището тържествено чества 136 години от рождението на патрона на училището. Почит към делото и приноса на проф. д-р Асен Златаров, отдадоха учителите и учениците от 8 и 12 клас. Цветя и тържествено слово бяха изпълнени пред паметника в двора на училището.

Празникът бе споделен и с учениците обучаващи се в електронна среда. Директорът на гимназията Румяна Монева излезе с видео обръщение към всички тях. Тя пожела на всички да пазят традициите на гимназията и да следват заветите на Асен Златаров: „Да отгледат три добродетели - любов към труда, любов към истината, любов към народа“.

Проф. д-р Асен Христов Златаров е роден на 16 февруари 1885 г. в Хасково в семейство с буден български дух и със значим принос в националноосвободителното движение. Още в ранната си детска възраст показва буден ум и стремеж за знания. През 1900 г. баща му Христо Златаров умира и за семейството настават тежки дни.

Асен Златаров учи в Пловдивската и в Софийската гимназии. Записва специалност „Химия“ в Софийския университет, но не след дълго се прехвърля в университетите в Женева. През 1908 г. защитава успешно докторска дисертация по химия и физика в Гренобълския университет. През 1908 г. се завръща в България и става преподавател в Пловдивската гимназия. През 1909-1910 г. специализира в Мюнхен. Редактира научните списания „Химия и индустрия“, „Натурфилософско четиво“, „Наука и живот“ и др. Участва в Балканската война през 1912 г.

От 1924 г. става извънреден, а от 1936 г. и редовен професор в Софийския университет. Обичан от своите студенти и изключително популярен сред тях. Сътрудничи на много вестници и списания, пише учебници по химия. Неговите научни интереси са широки и обхващат различни страни на химията и биологията. Изследва редица български храни и поставя в България началото на науката броматология (наука за храненето), търси влиянието на храните върху раковите заболявания и пр.  Разгръща огромна дейност на популяризатор на различни проблеми и изнася стотици сказки в различни краища на България.

През 1936 г. той постъпва на лечение в болница във Виена, където на 22 декември умира по време на операция. Погребан е в София. Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 29 май 2015 г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?