DGNEWS.EU

Библиотеката отличи „Читатели на годината” и „Посланик на библиотеката” за 2020 г.

Библиотеката отличи „Читатели на годината” и „Посланик на библиотеката” за 2020 г.
Jan 27
17:00 2021

Градска библиотека „Пеньо Пенев”-Димитровград връчи официално наградите „Читател на годината” и приза „Посланик на библиотеката” за изтеклата 2020 година. Отличията бяха връчени индивидуално от ВрИД директора на библиотеката Валентина Терзиева при спазване на действащите противоепидемични мерки.

Във възрастова група до 14-годишна възраст, „Читател на годината” стана 5-годишния Златомир Димитров, със заети 118 книжки от Детския отдел. Най-активния посетител на отдела е още в трета група, в детска градина „Райна Княгиня”. За интереса му към книгите принос имат, освен семейството, и неговите учители Маруся Велева и Снежана Милева.

„Радостни сме, че за първи път читател в предучилищна възраст печели високия приз. Това показва, че целенасочената ни политика, стимулираща четенето от най-ранна детска възраст и възпитаваща децата в любов към книгата, дава добри резултати”, сподели на церемонията ВрИД директорът на библиотеката.  

При пълнолетните ни читатели класацията води Йордан Йорданов с прочетени 166 тома литература от „Заемната за възрастни”. Криминалните романи и психотрилърите са любими жанрове на най-активния ни читател. Бил е дългогодишен служител в полицията в Димитровград.

За „Посланик на библиотеката” през 2020 г. бе отличена проф. д-р Емилия Янева, професор по право в Калифорнийския университет на САЩ. Призът се връчва на дарители и приятели на ГБ „Пеньо Пенев”, съмишленици и личности, които съдействат за нейното модернизиране и популяризирането на дейността и.

През 2020 г., родената в Димитровград българка, подпомогна каузата с дарение на нов компютър, с който днес се обслужват бързо и качествено читатели в Дигиталния  център на библиотеката. Дарението бе предоставено от учредения миналата година мемориален фонд, именуван в памет на сестра й Снежана Янева – радетел за българската книжовност и апостол на библиотечното дело в България.

„Поради пандемията от COVID 19 и въведените извънредни мерки и ограничения, които прекъснаха за два месеца достъпа до библиотеката през 2020 г., очаквано отчитаме известен спад при данните за посещения и раздадена литература за м.г. Това, което ни радва и ни вдъхва надежда е, че броят на регистрираните ни читатели расте спрямо предходни години. Очаквано се повиши интереса към онлайн присъствието ни и предлаганите виртуални услуги, като спрямо предходната 2019 г., те са нараснали близо два пъти”, сподели Валентина Терзиева.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?