DGNEWS.EU

Откриха обновено пространство в Димитровград и ново мобилно приложение

Откриха обновено пространство в Димитровград и ново мобилно приложение
Jan 20
14:42 2021

Напълно обновеното междублоково пространство в Централна градска част и ново мобилно приложение за полезна туристическа информация, представиха днес на заключителната пресконференция по проект „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона (More Attractive)“.

Кметът на община Димитровград Иво Димов подчерта важността на проекта за дообогатяване на туристическата привлекателност на града и уникалността на централната му градска част. Той благодари на партньорите от община Узюнкьопрю за успешната работа и припомни, че това партньорство има своите осем годишни отношения, с няколко реализирани проекта. По проекта  е създадена и специализирана платформа за безплатна туристическа, културна и полезна информация за смарт устройства, използващи Android>4.4.2 и IOS>7. Има създаден сайт: www.moreattractive.eu , от които потребителите могат да набират полезна информация за исторически и културни обекти, туристически атракции и събития, музеи и културни институции, ЖП гари и автобусни спирки, държавни служби и институции. Мобилното приложение “More Attractive” бе представено от координатора по проекта г-жа Женя Христова. „Мобилното приложение е безплатно, с основен език английски с опция да бъде променен на български или турски. Предвиден е административен достъп от служителите на общината, за да може да бъде актуализирана информацията в него.”, каза Христова.

„Проекта се финансира по програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020, по който община Димитровград си партнира с турската община Узункьопрю. Проект № CB005.2.21.052 „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона – (More Attractive)“ има за цел да даде тласък на развитието на устойчивия туризъм в Тракия и да надгради сравнителните преимущества и туристическата привлекателност в двете общини. Стойността на Проекта възлиза на 490 314.84 евро, от които Европейското финансиране е 416 767.61 евро, а националното съфинансиране 73 547.23 евро. Дейностите по проекта, които ще бяха изпълнени в община Димитровград са за 246 хил.евро.”, каза заместник-кметът Яшо Минков. В пресконференцията участваха координаторите и представители на община Узункьопрю г-жа Айше Белгин и г-н Хюсеин Йозкан, а онлайн се присъедини и кметът на общината г-жа Йозлем Беджан. Турските партньори отчетоха своята работа и създаването на „Син воден парк”, по който са извършени строителни дейности и диги по поречието на реката, където хората да могат да се наслаждават на гледките и да живеят в една по-привлекателна среда.

След пресконференцията участниците се запознаха на място с извършените ремонтни дейности и подобрения в междублоковото пространство, обект на интервенция по проекта. В рамките на изпълнението му е извършено преустройство и изграждане на пространството в централната градска част, съществен елемент от Културен маршрут на Съвета на Европа „АТРИУМ“. Върху обхват от 3 859 м2 в пространството зад блок 1 на бул. "България" е обособена нова паважна алейна мрежа, изградена открита детска площадка за деца от 3 до 12 г. с пясъчник като самостоятелен елемент за игра, площадка за стрийт фитнес обзаведена с три различни мултифункционални тренажора и тенис на маса за ползватели над 12г., разположени върху ударопоглъщаща настилка.

В източната част на пространството е монтирана дървена беседка, а алеите до нея са изградени от цепнат камък на тревна фуга. Подменени са остарелите и амортизирани пейки и кошчета за отпадъци, както и осветителните тела с нови енергоспестяващи – двойни и единични, идентични с тези на централната пешеходна зона. Изградена е система за видеонаблюдение на междублоковото пространство. Засадена е нова декоративна растителност на подходящи места, която да дообогати пространствата и е изградена автоматична поливна система за зелените площи. На място кметът на общината Иво Димов демонстрира, как чрез QR кода с телефон посетителите могат да ползват достъпната туристическа информация от мобилното приложение. Заместник-областният управител на Област Хасково Митко Петров, който също участва в срещите поздрави двете общини за доброта съвместна работа и подчерта, че община Димитровград е община за пример в работата по проекти и подобряването на градската среда, информират от Община Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?