DGNEWS.EU

Със зелено училище онлайн приключиха проекта „Пазителите на Тракия“

Със зелено училище онлайн приключиха проекта „Пазителите на Тракия“
Jan 04
10:26 2021

На 15, 16 и 17 декември 2020 г. бе проведена седмата, последна дейност „Зелено училище – Училище на открито“ от проекта „Пазителите на Тракия“, CB005.2.12.024, финансиран чрез Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Турция 2014-2020. Поради повишения брой регистрирани случаи на Ковид-19 и наложените противоепидемични мерки, тя бе проведена изцяло онлайн. В дейността взеха активно участие ученици от трите партньорски организации по проекта: НЧ „Нов път 2011“ с.Добрич, училище „Шехсуварбей“ гр.Узункопрю, Турция и ОУ „Пенчо Славейков“, гр. Димитровград.

В първия ден младите природолюбители от двете страни на границата изучиха природните ресурси – възобновяеми и невъзобновяеми и основните стъпки в опазването на околната среда – „намали потреблението“, „рециклирай“, „използвай повторно“. През вторият те подробно се запознаха със защитена зона Злато поле до Димитровград - с нейното значение и функция за опазване на околната среда. С много снимки и увлекателни разкази за местността, Богдан Боев успя да привлече интереса на учениците. На третия ден участниците изработиха къщички за птички, а лекторът на дейността ги запозна с птиците в областта, как да им помогнем и да ги опазим. Много полезна информация бе предоставена на младите природолюбители относно разнообразието от птици, начините за тяхното опазване, хранене, изработване на хранилки. Птиците са индикатор за чистотата на въздуха, и е важно да им помагаме през студените зимни месеци. Турските участници от целевата група също се включиха в занятията на българските ученици. Заедно бе извършена равносметка на целия проект и извършените дейности. На 23-ти декември 2020 г. се състоя и заключителната пресконференция по проекта. Тя бе организирана от ОУ „Шехсуварбей“ в гр.Узункопрю, Турция и също бе проведена онлайн. На нея присъстваха всички членове на екипите по проекта от проектните партньори.

Стефан Димитров, ръководител на проекта, изрази своето задоволство от проведените дейности и ентусиазма на участниците в него – младите пазители на Тракия. Той сподели, че наложеното от световната Ковид пандемия онлайн изпълнение на проекта, е допринесло до използването на нови технологии и повишаване на уменията на участниците в дигиталните компетенции. Стефка Иванова, председател на НЧ „Нов път 2011“ село Добрич изказа благодарности към партньори за добре свършената работа. Али Чомлек, директор на втория проектен партньор направи представяне на проектните дейности и благодари за възможността да бъде част от проекта.

Проектните партньори отчитат изпълнение на поставените резултати, постигане на поставените цели и изразяват надежда за дългосрочно сътрудничество след приключването на проекта.

Тази публикация е издадена в рамките на проект “Пазителите на Тракия“, CB005.2.12.024, с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Турция 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на партньорите по проекта и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз, на Управляващия орган и Националния орган на Програмата.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?