DGNEWS.EU

Потомка на димитровградски род сияе с делата си на земята и от космоса

Потомка на димитровградски род сияе с делата си на земята и от космоса
Портретите на Яню Дамянов и правнучката му Снежана Янева в Исторически музей - Димитровград
Dec 25
10:00 2020

На Коледа се навършва година от смъртта на димитровградчанката Снежана Янева -уважаван експерт по библиотечно дело с международна репутация, обявена за апостол на библиотечното дело в България. Тя е потомка на един от будните родове в село Каяджик (днешен Димитровград) и първият представител на рода Яневи, който с делото си получава световно признание и международна известност на български книжовник и радетел за националната ни култура.

Достигналите до нас сведения от нейни родственици и близки, през последните месеци разкриха, че Снежана Янева е наследник на родолюбиви и смели българи, радетели за опазване на българските традиции, които възпитавали потомците си във възрожденски дух. Този и други интересни факти около родословието на видната димитровградчанка станаха наскоро достояние на Историческия музей в Димитровград, а чрез това и на по-широката димитровградска общественост.

Събраните документи разкриват, че прадядото на Снежана Янева - Яню Дамянов бил интересна и забулена с легенди личност от миналото на нашия край. Той е първият кмет на село Каяджик след Освобождението от Османско иго до 1900 г. Неговият подпис стои под благодарственото писмо от 1878 г. до Капитан Петко Войвода за тримесечната отбрана на окръга. Приживе той се е радвал на доверието и уважението на своите съселяни. Запомнен е като силен, смел и енергичен мъж, от който турците се страхували и с когото се съобразявали, сочат изследванията на учителя-краевед Йорданка Аврамова. По-големият му брат Начо е обесен от турците и Яню Дамянов се заклел да отмъсти за него. Има много истории как е раздавал справедливост и как жителите на селото са го тачили до смъртта му през 1926 година.

Родолюбецът възпитава в същия независим и борбен дух синът си Манол Янев, който е участник в Септемврийското въстание. Като деятел на Българския Земеделски Съюз, той не веднъж укривал Александър Стамболийски в дома си в село Раковски (от 1925 г. с.Каяджик е преименувано на Раковски). Бил радетел на кооперативното движение в страната и Председател на Българския Градинарски Съюз, разказват от музея.

Неговият син, Вълчан Манолов Янев, е баща на Снежана Янева. Той бил известен адвокат и общественик, а майка ѝ Вълка - дългогодишен служител в съда. Дълги години той работи за развитието на есперантското движение в града ни. Запомнен е като етичен, честен и добронамерен човек.Семейството интелектуалци били добри и грижовни родители, хора с висок морал и етика, сред които израснали двете им дъщери – Емилия и Снежана Яневи. Те възпитали децата си в трудолюбие и поставянето на високи и благородни цели. Голямата лична библиотека на семейството е първото място, където сестрите се срещат с книгите, а по-малката Снежана започва да чете още на 4-годишна възраст. Любовта към знанието формира сестрите още в детските години като личности отворени към света и хората. Възпитани в най-добрите български традиции на книжовност и родолюбие, те съхраняват възрожденския дух на предците си и това бележи техния професионален път. По-голямата д-р Емилия Янева се отдава на правото и днес е професор в Калифорнийския Държавен университет, а Снежана Янева продължава тези традиции, работейки цял живот всеотдайно за развитието и авторитета на българската култура у нас и по света.

С почит към родовата памет и двете дъщери запазват фамилното име на димитровградския род Яневи. През 1998 г. в памет на баща си, по повод на 15-ата годишнина от неговата смърт, сестрите записали звезда на името на двамата си родители в Звездния Регистър. Този акт документира краеведът Йорданка Аврамовав своя публикация от регионалния димитровградски седмичник „Ориент експрес”.

Сега години по-късно, подобен „космически” жест прави за дъщерите си, 92-годишната им майка Вълка Янева. В деня на неочакваната и преждевременна смърт на Снежа на 26 декември 2019 г. в Медицинска академия, тя именува една двойна звезда в съзвездието Риби на името на двете си дъщери, (Снежанка и Емилия).

„Снежа наистина беше човек с ярък и излъчващ доброта и светлина характер, заслужаващ място сред звездите. Свидетелство за международния й авторитет като професионалист е и възпоменателната марка, издадена в САЩ през 2020 г.Аз използвам тази марка за цялата си кореспонденция с приятели по света, така ликът Снежа продължава да пътува по нашите земни пътища, докато духът и се рее между звездите”, споделя за сестра си проф. д-р Емилия Янева. 

Днес портретът на Снежана Янева стои редом до този на Яню Дамянов в една от залите на Историческия музей в Димитровград, а надпис гласи: „Снежана Янева, потомък на Яни Дамянов, родена в Димитровград и получила световно признание като български книжовник и ръководител на библиотечното дело в България.

Димитровград и рода Яневи могат да се гордеят с делото на една забележителна жена, българка, получила световно признание!

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?