DGNEWS.EU

Читалищата предлагат годишна програма с надежда за по-добра 2021 г.

Читалищата предлагат годишна програма с надежда за по-добра 2021 г.
Dec 15
14:05 2020

Годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Димитровград и Културен календар за 2021 г. ще приема Общинския съвет на заседанието си на 17 декември т.г. Надеждите на самодейците са новата година да бъде по-здрава и успешна в сравнение с настоящата, която премина под знака на усложнената епидемична обстановка в цялата страна. Наложените мерки и ограниченията заради ковид пандемията ограничи дейността на читалищата и възможностите за изяви на самодейците.

В общината има 36 читалища, от които 11 в града, а останалите в малките населени места. През 2020 г. те са получили общо държавна субсидия в размер на 605 520 лева. Тя определена на база численост от 58 субсидирани бройки, при стандарт от 10 440 лв. за бройка. Заради забраните за провеждане на събития, не бяха изразходвани допълнително отпусканите от общината 15 000 лв. за техни мероприятия, показва анализа на общинските специалисти.

През годината две планирани международни мероприятия с гости от чужбина се отложиха за 2021 г. Става въпрос за Международния фолклорен танцов фестивал „С танците на дедите ни”, организиран от НЧ „Звездица – 2003” в Димитровград и за поетичния конкурс „Есенни щурци”, провеждащ се от НЧ „Пробуда – 1896” в с.Горски извор.

Други прояви обаче се радваха на широка аудитория чрез провеждането им онлайн. Такива бяха кинофестивалът на алтернативното кино „Защитени светове”, организиран от НЧ „Марица – 2008” в село Райново. С онлайн излъчването на шестото му издание, за първи път кинофестивалът бе наблюдаван и от кинолюбители извън пределите на страната.

Фолклорният фестивал „С вяра в доброто и надежда в бъдещето” на НЧ „Нов път – 2011”, село Добрич също се проведе чрез онлайн надпяване и класира своите лауреати. Като онлайн концерт с конкурсна програма се проведе и фолклорният празник „Тракия пее `2020” в село Радиево.

През тази година 10 читалищни проекта са получили 15 238,74 лв. финансиране от програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” към Министерство на културата. С помощта на Програма „Глобални библиотеки” пък разкритите информационни центрове в 6 читалищни библиотеки, продължават да предоставят безплатни услуги и информация чрез Интернет на местната общност. Читалищата, които ежегодно се включват във форумите, организирани от програмата са тези в Меричлери и селата Добрич, Ябълково, Крепост, Радиево и Брод.

Всяка година димитровградското читалище „Култура – 2002” с подкрепата на Община Димитровград пък оказва методическа помощ на читалищните библиотеки за подредба на книгите, завеждането им в библиотечния фонд и оформянето на библиотечната документация, видно още от анализа на дейността им.

В него се посочва още, че тази година НЧ „Събуждане – 1927 г.“ в село Радиево е спечелило и реализирало два проекта. Единият финансиран с 10 000 лв. от фонд „Обединени срещу COVID – 19”, а другият на стойност 14 115,60 лв. по програма ИРИС за подпомагане на засегнати от пандемията в подкрепа на деца и семейства от рискови групи в условията на COVID-19.

Годишната програма на читалищата за 2021 година обхваща основните сфери като библиотечна дейност, художествена самодейност, повишаване на квалификацията на персонала, организиране на културни и образователни мероприятия, разработване и реализиране на проекти, подпомагане на развитието на културния туризъм, партньорства, съвместни инициативи и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?