DGNEWS.EU

Ваксините срещу COVID-19 безплатни и доброволни, приеха националния план

Ваксините срещу COVID-19 безплатни и доброволни, приеха националния план
Dec 04
11:37 2020

Напълно безплатна и доброволна ще бъде ваксината срещу коронавирус за българските граждани. Страната е готова да посрещне първата доставка на ваксините и да започне имунизацията без да се губи време. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщават на единния информационен портал.  

На заседанието министърът на здравеопазването докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов акцентира, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания. „ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация“, заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

„Националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. Той е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура“, подчерта министърът на здравеопазването.

Министър-председателят беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини. „Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза премиерът Борисов. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави той.

Правителството определи съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. Председател на щаба е генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно, чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. „Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, добави Ангел Кунчев.

Междувременно направление за PCR тест ще се издава и на лица, които са с положителен резултат от бърз антигенен тест, направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ. Това е записано в подписания вчера договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 - 2022 г., се съобщава на единния информационен портал.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?