DGNEWS.EU

Димитровград със задължително образование за 4-годишните от догодина

Димитровград със задължително образование за 4-годишните от догодина
Nov 26
14:38 2020

Задължително предучилищно образование на 4-годишните деца се въвежда от 1 януари догодина в детските градини в община Димитровград и в основните училища „Христо Смирненски”-с. Радиево, „Христо Ботев” в с. Крепост и „Пенчо Славейков”-Димитровград.

Решението бе взето от Общинския съвет на днешното заседание. В началото Стефан Димитров от съветническата група „Движение Заедно за промяна”, поиска вносителят на докладната да я оттегли от дневния ред предвид обществените нагласи и пандемичната обстановка в страната.

Вместо това кметът на общината Иво Димов обясни, че целта да се въведе задължително предучилищно образование на 4-годишните деца преди 2023 г. когато предвижда закона, е по-добрата социализация на децата в кварталите и по селата. Там посещаемостта в градините е 77 на сто, докато в града процентът е много по-висок – 99%. Кметът подчерта, че учебните планове са събразени с възрастта на децата, а финансирането ще идва от държавата, което ще позволи на общината да намали таксите за детските градини. В момента при пълно присъствие в месеца тя е 65 лв., но може да падне на 55 лв., заяви той.

В подкрепа на въвеждането на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца се изказаха още председателят на комисията по образование Тодор Тодоров и общинският съветник Катя Панева, която сподели добрите си впечатления за ранното образование като родител. 

В гласуването участваха 27 съветници, от които 21 гласуваха „за”, един бе против, а петима гласуваха „въздържал се”.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?