DGNEWS.EU

Изложба на Петко Чурчулиев откриват в Министерство на културата

Изложба на Петко Чурчулиев откриват в Министерство на културата
Nov 09
10:32 2020

Ретроспективна изложба живопис на Петко Чурчулиев ще бъде открита в Министерство на културата на 11 ноември, съобщиха от димитровградската художествена галерия, носеща името на художника. Експозицията от 30 платна живопис ще бъде подредена в галерия „Средец”, а откриването е от 17:00 часа. Портрети, автопортрети и живописни платна са сред подбраните творби в изложбата.

Заради вродената си скромност и уединение,  Петко Чурчулиев е по-слабо известен  от други художници на своето поколение.  Безспорен майстор на четката, творбите му се отличават с деликатна чувствителност, приглушена като тоналност на цветовете, духовна чистота на неговите персонажи, ибез да губи творческа индивидуална естетическа и емоционална мярка.

Именития художник е роден на 8 юли 1942 г. в пловдивското село с. Искра, но от 1963 г. живее в Димитровград. Той учи живопис при проф. Васил Стоилов във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, който завършва през1971 г.

Първият художник в Димитровград, около когото се оформя професионалното ядро на художниците от града. Работил като художник на ГНС, уредник на Художествената галерия и преподавател по изобразително изкуство. Бил е член на АМХ и член на ръководството на СБХ- група Хасково. Има участия в национални и окръжни изложби и пленери по живопис. Реализирал сам и в съавторство 14 монументални произведения, повечето от които в Димитровград.

Негови картини притежават галериите в Димитровград, Хасково, Видин, Преслав, Добрич, Раднево, частната колекция на Питер Лудвиг в Аахен, Германия, както и частни лица.

Умира на 16. 11. 1995г. в Димитровград.

 През 1997г. е уредена първата му самостоятелна изложба. Същата година Градската галерия Димитровград приема неговото име. От 1998г. следват още три самостоятелни изложби  - в София и в Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?