DGNEWS.EU

Мария Шандуркова грабна Априловска награда за детска книга на годината

Мария Шандуркова грабна Априловска награда за детска книга на годината
Мария Шандуркова при връчване на Априловската награда в Габрово. Снимки: фейсбук
Nov 06
16:10 2020

С Априловска награда за годината за детска литература бе отличена книгата „Слънчеви пискюли” на поетесата и преводач Мария Шандуркова, която от 12 години живее в Димитровград. Наградата бе връчена на официална церемония в родния град на авторката - Габрово. Организатори на събитието бяха Община Габрово, Дружество на писателите, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, читалищата „Априлов - Палаузов -1861“ и „Зора-1872“, издателство „Екс-Прес“, РЕМО „Етър“ и Музей „Дом на хумора и сатирата“. Редактор на третата й лирична книга е Елена Богданова.

„Това са стихове, които не само подтикват малките читатели и слушатели да съпреживеят околния свят като свой, но и сами да го пресътворят. Създаването на детска литература е специфичен творчески акт и в този смисъл „Слънчеви пискюли“ е постижение за Мария Шандуркова, която е доказала, че е и от качествените детски писатели днес”, казва Драгни Драгнев в своя рецензия за „Слънчеви пискюли”.

Мария Шандуркова е съпруга на известния български театрал и почетен гражданин на Димитровград Иван Русев. Родена е на 20 ноември 1941 г. в Габрово. Завършва Априловската гимназия в родния си град, след което учителски институт във Велико Търново и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е като учител, редактор, драматург, методист и ръководи литературно-творчески занимания с деца и юноши.

Автор е на книгите „Лирични откровения” (2004); „Етъра – поетичен пътеводител” (2005); "Болката любов", "Сърдечно огнище" и „Слънчеви пискюли” (2020).

Превежда активно поезия от руски език. Осем са издадените й книги с преводи на руски поети от ХVІІІ, ХІХ и ХХ век, между които Державин, Пушкин, Лермонтов, Н. В. Гогол, Бунин, Блок, Есенин, Ахматова, Пастернак и др. Превежда и съвременни руски поети. "Люлчини песни" (Колыбельные песни") на Олга Малцева-Арзиани е двуезична книга със стихове за деца.

По нейни стихове има композирани песни. Публикува стихове и преводи в различни български сайтове и руския сайт Стихи Ру. Поддържа профил и литературна страница във Фейсбук.     

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?