DGNEWS.EU

Преброителите в област Хасково кът, само две общини готови

Преброителите в област Хасково кът, само две общини готови
Oct 26
14:47 2020

Сериозен недостиг на желаещи да извършват национално преброяване на населението и жилищния фонд в Хасковска област, сочат данните на териториалното бюро на Националния статистически институт. Четири дни преди крайния срок за кандидатстване на желаещи, в областта са набрани едва 40% от нужните преброители и 74% от необходимите контрольори. Към момента кандидатите за преброители са едва 300, а тези за контрольори 120.

За провеждане на кампанията в областта за необходими 747 преброители и 162 контрольори. Единствените общини достигнали необходимият брой преброители са Маджарово и Стамболово. Достатъчно са контрольорите в общините Харманли, Тополовград, Ивайловград, Стамболово, Любимец и Маджарово. Преброители недостигат в Димитровград, Ивайловград, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград и Хасково.

При преброяването населените места ще бъдат разделени на участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 - 120 жилища и 250 - 300 лица. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище - 1 лев, а за преброена сграда - 70 ст.

Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци - брой сгради, жилища, лица, електронно преброени.

Един преброител може да изработи над 1000 лв., ако свърши работата в 3 участъка, изчисляват от статистиците. Те пресмятат, че в периода 1 - 15 февруари 2021 г. един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени.

Дори с обещаваните финансови стимули едва ли за оставащите 4 дни общините ще наберат нужният им брой преброители и контрольори. От териториалното бюро коментираха за dgnews.eu, че посочената необходима бройка за преброители е изчислена при 50 % онлайн преброено население.Предвид епидемиологичната обстановка, обаче очакванията се процентът на онлайн преброените лица да бъде по-висок, а необходимият брой преброители по-нисък от посоченият. Там където има нужда, срокът може да бъде удължен с около една седмица. Готовност да се включат като преброители при необходимост имат и служителите на общинските администрации и на териториалните статистически бюра, коментираха от бюрото.

Кампанията по набиране продължава до 30 октомври. Кандидатите подават заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 - https://census2021.bg/документи-инструментариум-обучение/ и в сайтовете на общините.

Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Трябва да са комуникативни. Преброителите ще посещават домакинствата от техния преброителен участък от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Те сами ще определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от преброителния си район. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

Ангажираните над 23 000 преброители и около 6000 контрольори в страната ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?