DGNEWS.EU

Планетариумът в Димитровград става дигитален до края на годината

Планетариумът в Димитровград става дигитален до края на годината
Oct 15
14:11 2020

До края на годината се очаква да бъде готов дигиталният планетариум към астрономическата обсерватория в Димитровград - НАОП „Джордано Бруно”, съобщиха от областна администрация.Както писахме, внедряването на съвременните технологии стана възможно след одобрен проект от Министерството на образованието и науката през август т.г.

Факт е, че димитровградският Планетариум е първият на Балканския полуостров, а  астрономическа обсерватория в града е втората в България. Комплексът е официално открит на 24 май 1962 година. Той носи името на италианския монах и астроном Джордано Бруно, който първи отстоява идеята за безкрайността на Вселената, за което е изгорен на клада през 1600 г.

 Изграждането на планетариума в Димитровград започва през 1959 г. С реализирането на проекта се заема архитект Милко Миланов, който е проектант и на парк ,,Н.Й.Вапцаров“, където е изграден и комплексът. Любопитен факт е, че апаратурата, която е поръчана и трябва да бъде монтирана, така и не пристига. Архитектът сам проектира и конструира самия апарат – планетариум, което е първият в страната. Заедно с учителя Владимир Харалампиев изработват и телескоп система „Нютон” с диаметър 20 сантиметра.

При изграждането на НАОП „Джордано Бруно” се слага началото и на втората сеизмична станция в България. Тя е създадена след като по време на строежа на планетариума архитект Миланов се среща с професор Христосков от Института по сеизмология към БАН, което довежда до поставянето на сеизмограф под звездната зала.

През 1972 г. планетариумът на архитект Миланов е демонтиран и на негово място е поставен нов „Цайс”, а обсерваторията е оборудвана с модерни за времето си телескопи. Три годин по-късно за „звездната зала” е доставен проектор „Звезден дъжд“, а през 1981 година от САЩ е закупен „Хелиос планетариум“. На следващата година е монтиран проектор „Слънчева система“. През 1987 г. НАОП „Джордано Бруно” е удостоен с орден „Кирил и Методий” – трета степен. През годините възпитаници на димитровградската обсерватория са спечелили редица международни, европейски и национални отличия по астрономия, и са били редовни участници в националните олимпиади в областта на тази наука.

Архивните снимки са предоставени от Областна администрация - Хасково.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?