DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: Кино “Дружба” - първото широкоекранно кино в Хасковско

„Опознай своя град”: Кино “Дружба” - първото широкоекранно кино в Хасковско
Кино „Дружба”. 60-те години на ХХ век. Снимките и материалите са предоставени от Исторически музей - Димитровград
Sep 18
16:30 2020

През 1962 г. в центъра на Димитровград отваря врати първото широкоекранно кино в Хасковски окръг по проект на арх. Христо Гонев. На откриването лентата прерязва председателят на Изпълкома на Градския нореден съвет и кмет на града Петър Йорданов. Киносалонът е с 660 места и втора зала със 180 места, в които се прожектират средно по 120 филма годишно, предимно български и съветски.

През 1984 г. киното е обновено и в края на годината е тържествено открито като модерен кинокомплекс. За времето си той е единствен по рода си в страната по начин на работа, техника и интериор. Разполага с три зали – „синя”, „зелена” и кино-видео клуб.

Големият киносалон, т. нар. Синя зала има 350 места и Кино-кафе с 60 места. Там се обсъждат филми и се организират срещи с нашумели режисьори, писатели и актьори, сред които Анжел Вагенщайн, Борислав Шаралиев, Иванка Гръбчева, Никола Ковачев, Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Георги Георгиев-Гец, Иван Ласкин. Всички те са оставили и своите автографи в Почетната книга на културното средище. Днес тя се съхранява в Историческия музей в Димитровград, благодарение на киномеханика Румен Илчев.

Електронното кино (Зелена зала) разполага със 110 места, където се прожектират премиерни филми. Изключително модерен за времето си е и киновидео клубът с 40 места.

Годишно в комплекса до 1990 г. се прожектират около 200 филма, като в репертоара му вече са включени западни и в частност американски филми.

Същевременно димитровградската публика има възможност да се среща с авторските колективи на най-нашумелите по това време български филми, като “Борис І” и “Време разделно”.

След 1989 г. кино “Дружба” постепенно спира да бъде притегателен център за хората в Димитровград. Такива са тенденциите в цялата страна. Огромната сграда се нуждае от поддръжка, която общината трудно може да осигури в годините на тежка криза. Липсва държавна и общинска политика по отношение на филморазпространението. Киното остава с една единствена щатна бройка за пазител и постепенно прекратява дейността си.

През 2005 г., звукозаписната компания "Пайнер" в Димитровград печели обявения търг за концесия за срок от 25 години с ангажимента да го превърне в модерен комплекс включвщ кино, дискотека, кафене и други форми на развлечения. Модерницирата сграда, която познаваме сега, е открита на 6 юни 2008 г.

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места, събития и личности в Димитровград.

           

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?