DGNEWS.EU

Издание представя 52 почетни граждани на Димитровград. Кои са те.

Издание представя 52 почетни граждани на Димитровград. Кои са те.
Sep 18
12:21 2020

Първото печатно издание събрало всички 52 почетни граждани на Димитровград бе представено снощи в лятната градина на Историческия музей и Градска библиотека „Пеньо Пенев”. На премиерата на книжката присъстваха двама от почетните граждани – педиатърът д-р Недялко Желев и журналистът Димитър Беремски. Сборникът е издаден от народния представител Виолета Желева. Помощ при съставянето му са оказали музейните работници и Историческия музей, които са предоставили част от снимките на удостоените с отличието през годините. Тя сподели, че е била подтикната от желанието да се съхрани историята и паметта на тези личности, допринесли за изграждането и развитието на Димитровград.

Гост на събитието бе и кметът на общината Иво Димов, който поздрави Желева за инициативата и сподели, че тази книга носи споменът за тези личности и миналото на града, което трябва да се помни. Вечерта бе аранжирана с музикалнитеизпълнения на димитровградкия музикант Диан Дончев. Книжката се подаряваше, а който желаеше можеше да направи дарения за Дневния център за деца с увреждания.

На събитието музейният специалист Николина Умурска представи любопитни и интересни факти за но  сителите на това най-голямо за Димитровград отличие. Тя сподели, че званието се връчва вече 53 години, а негови носители са 52 личности от Димитровград, България и чужбина. Едва четири жени са удостоявани с отличието. Най-много са съветските специалисти участвали в изграждането на града и индустриалните предприятия в периода 1947-1951 година.

Званието „Почетен гражданин на Димитровград” се учредява през 1967 г. от Изпълнителния комитет на Градския общински народен съвет-Димитровград по повод 20-годишнината на града. Първите удостоени за активното им участие в строителството на Димитровград, са командирите на бригадирите Пенчо Кубадински и Иван Тодоров; съветските специалисти, участвали в изграждането на първия Азотно-торов завод в България - Григорий Дурас и Александър Кирш, както и първите директори на завода - Георги Павлов (дядо на бившата регионална министърка Лиляна Павлова) и Дико Иванов. През същата 1967 г. с почетното звание е удостоен архитект Петър Ташев, автор на втория градоустройствен план на Димитровград.

В миналото наградата не се е връчвала ежегодно. От 1981 до 1998 г., Димитровград няма нито един избран почетен гражданин. След това, с малки изключения, званието се присъжда ежегодно. През 2012 г. година Общински съвет-Димитровград приема нов статут и званието „Почетен гражданин” става най-високото признание на обществеността на Димитровград, което се присъжда на български и чужди граждани „за значима обществена дейност, принос в развитието на града, и издигане на неговия авторитет, както и за проявени гражданска доблест и героизъм”. Званието се връчва на тържествено заседание за Празника на града - 2 септември. Наградата е придружена с парична премия от 1000 лв., която през 2017г. е отменена с приемането на  сега действащата  Наредба за символиката, отличията и наградите на Община Димитровград. В специална глава „Отличия на Община Димитровград” е включено и отличието „Почетен гражданин”.

Кои са почетни граждани на Димитровград:

10 съветските специалисти  – Дурас, Кирш, Кудрявцевя, Т.Левенко, Рожнов, Зродников, Баштовой, Голованов, Грибанов, Домански, и Анатоли Скочилов

5 поети и писатели – П.Пенев, Ем.Станев, Г.Джагаров, Н.Хистозов, Кр.Кръстев

5 учени - Д.Иванов, П.Ташев, В.Гюзелев, В.Сгурев, П.Русев

5 художници – Хр.Панев, П.Панев, В.Писанов, Вл.Пенев, В.Рашидов

5 театрали – Ив.Русев, Г.Свинаров, К.Стайков, Зл.Тодева, Ил.Добрев,

4 спортисти – Е.Вълчев, Г.Вълчев, Св.Бинев, Д.Делев

3 лекари – д-р Н.Николов, д-р М.Лафчийски, д-р Н.Желев

2 музиканти – Б.Вълканов, Д.Вътков

2 военен – Ц.Ганев, ген.Д.Делчев

2 политици – П.Кубадински, Георги Павлов,

Благодетел – Д.Пфиртер

Финансист - Т.Кунев

Журналист – Д.Беремски

Читалищен деец – Д.Пенев

Кмет – Хр.Шишков

Общественик – Ст.Байрактаров

Строител – Ив.Тодоров               

Свещеник – Г.Тодев

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?