DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: Възникването на първите училища в Димитровградско

„Опознай своя град”: Възникването на първите училища в Димитровградско
Празник в двора на училище„Св. Климент Охридски”. Учителката е Йорданка Вълчева.Материалите са предоставени от фонда на Историческия музей - Димитровград
Sep 11
16:24 2020

Първото училище на територия на днешната община Димитровград е създадено в село Каяджик (Каменец, Раковски, дн. Димитровград), по време на османското владичество. Точната година на неговото основаване не е документално потвърдена, но по спомени на възрастни жители на селото това станало през 1818 г. То било килийно, а учител в него бил отец Петър, който служел и в местната църква.

След Освобождението училището се помещава в къщата на турския бей, а по късно през 1884 г. с участието на цялото население, е построена и специална сграда до църквата. Школото има четири класни стаи, учителска стая и стая за учебни помагала. В него преподавал известният учител и общественик Койно Господинов (1856-1928 г.).

На 8 декември 1936 г. с решение на учителския съвет, училището е именувано „Св. Климент Охридски”. През 1909-1910 г. към него е открит първи клас на прогимназията с учител Цветана Тонджурова.

През 1868 г. в село Караатли (Черноконево, дн. Димитровград), е създадено училище по идея на местния възрожденец даскал Мильо Шейтанов. На следващата година е построена и сградата му – едноетажна, с четири стаи. Намирала се в църковния двор. Първите учители в селото са поп Иван, Христо Стоянов, Иван Кадкадаков, Стойчо Попов и др. На 22 ноември 1922 г. в селото се открива първи клас на прогимназия, а за директор и учител е назначен Иван Дончев от с. Мъглиж.

Училище в с. Кокарджа (Марийно, дн. Димитровград) е открито след Освобождението. Учениците учат първоначално в двукатната къща на богат турчин, а когато броят им нараства, в различни частни сгради-дюкяни. Едва след 1900 г.е построена отделна училищна сграда. Първите учители в селото са Йовчо Пашов, Атанас Георгиев, Въльо Тенчев, Андрей Джурков и др.

В края на 1944 г. е създадена и първата гимназия в село Раковски под името Първо средно смесено училище „Асен Златаров”.

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места, събития и личности в Димитровград.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?