DGNEWS.EU

И жителите по селата в Димитровград ще могат да кандидатстват за екоотопление

И жителите по селата в Димитровград ще могат да кандидатстват за екоотопление
Иво Димов, кмет на община Димитровград
Sep 03
15:30 2020

Малките населени места в Димитровград ще бъдат включени в обхвата на проекта за подобряване на атмосферния въздух, който изпълнява в момента Община Димитровград. Така жителите по селата и град Меричлери ще могат да подменят безплатно печките си на дърва с екологичено отопление. Това е станало възможно след водени разговори между кмета на общината Иво Димов и управляващия орган на програмата, подтвърди пред dgnews.eu градоначалникът.

Възможността за малките населени места ще се открие в началото на месец октомври. Тогава се очаква да бъде обявена нова покана за кандидатстване по проекта, по който Димитровград получи над 7,5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Очаква се критериите за кандидатстване да бъдат същите, каквито бяха и досега за домакинствата в града. Приемът на документи ще се осъществява до изчерпване на одобрения по проекта финансов ресурс. Тъй като в малките населени места няма изградена газопреносна система, домакинствата ще могат да подменят печките си на дърва и въглища с такива на пелети или с климатици.

Димов отчете част от постигнатото през изтеклата година на тържествената сесия на Общинския съвет, проведена вчера по повод 73-годишнината на Димитровград. Той посочи, че община Димитровград ще е първата в област Хасково с център от семеен тип за възрастни хора с деменция, а жителите по селата вече получават първична медицинска помощ по проекта „Интелигентна медицина”. Кметът посочи още, че престои да стартират проектите за ремонтите на парк „Марица, на общинския театър „Ап. Карамитев” и на културен дом „Химик”. Продължават и ремонтите по техническата и пътната инфраструктура. Следващата улица в Димитровград, която предстои да бъде преасфалтирана е „Захари Зограф”. Ремонтите по нея ще стартират след приключване на довършителните дейности по вече готовата ул. „Ем. Станев”. Преди нея цялостен ремонт бе извършен и на улиците „Патриарх Евтимий” и „Христо Г. Данов” в града.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?