DGNEWS.EU

Глобяват заведения заради начислени 9% ДДС на храната за вкъщи

Глобяват заведения заради начислени 9% ДДС на храната за вкъщи
Sep 02
14:39 2020

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС върху стойността на поръчките на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20%, показват проверки на НАП в последните седмици. Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер дължим данък. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, допълват от приходното ведомство.

Инспекторите на НАП са засекли верига заведения, при която всяка поръчана храна за вкъщи се облага с 9% ДДС.  Отделно, на телефона за сигнали на агенцията: 0700 18 700 има постъпили жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим. Проверките на инспекторите на звеното за фискален контрол продължават както на място в заведенията, така и чрез платформите за онлайн поръчки.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че от началото на юли тази година се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената  ставка  за ресторантьорски и кетъринг услуги обаче е валидна само за  храна с консумация на място. Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, останаха на предишния режим на облагане от 20%. От приходната агенция започват информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?