DGNEWS.EU

Новият календар на Димитровград провокира с червено

Новият календар на Димитровград провокира с червено
Sep 02
14:08 2020

Новият луксозен календар на Димитровград, уникален с това, че отброява дните от рождения ден на града - 2 септември, бе представен официално днес от кмета Иво Димов и от уредника на художествената галерия „Петко Чурчулиев” Антоанета Станчева. Събитието по традиция се състоя в лятната градина на Историческия музей и Градска библиотека „Пеньо Пенев” в присъствието на председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева, граждани и гости на града.

Тазгодишното издание на календара 2020/2021 г. е 13-то поред. Тази година темата му провокира - да се замислим какво е мястото на Червеното в живота ни. Агресия и любов, страст и живот. Никога не остава незабелязан и винаги символизира  силни, дълбоки, страстни чувства и желания. В християнството червеното е цветът на величието, Христовата кръв и възкресението. „Символът  на виното“ ни предупреждава на пътя, а на улицата „червеният фенер“ ни води към интимност и тайна. Независимо дали го харесваме или не, червеният цвят е горещ, силен, стимулиращ, извиква вълнение, страст, бунт и енергия, слава и любов!  

Целият подбор на живописни картини в календара са от фонда на галерията. Кметът благодари на художника Стефан Чурчулиев и на всички творци участвали в създаването на тези уникални издания досега. Той сподели, че интерес към календара има от София и други градове на страната. Всяка година на календара придава нова, още по-висока художествена стойност, показвайки богатото и ценно художествено наследство на Димитровград и галерия „Петко Чурчулиев”.

Събитието завърши с изпълнения Димитър Русев на китара и на Микаела Димитрова. След това всички присъстващи получиха по един луксозен календар.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?