DGNEWS.EU

Владимир Пенев: Време е да преоткрием поета Пеньо Пенев

Владимир Пенев: Време е да преоткрием поета Пеньо Пенев
Художникът Владимир Пенев - син на големия поет Пеньо Пенев
Sep 02
11:43 2020

- Г-н Пенев, как новото издание „Аз, глас и съвет на епохата” със стихове на баща ви Пеньо Пенев и ваши картини, преобръща времето?

-Всички издания до този момент започват с ранните младежки произведения на Пеньо Пенев и свършваха с неговите предсмъртни бележки. Тук нещата са обърнати отзад напред – болката, тъгата, разочарованието, „Дни на проверка”, стихотворенията „Епоха” и „Пътека” и се стига до неговите младежки стихове, в които той изразява възторга. В изданието има пет цикъла с пет мои живописни творби създадени в поетичната стилистиката на конкретно негово стихотворение. Това е живописен прочит на поезията на моя баща. Общо в изданието има 12 мои художествени произведения.

-В изложбата „Пътеки” виждаме един сериозен, замислен и вглъбен Пеньо Пенев. Такъв ли е баща ви във вашите представи?

-Водил съм се от снимки и от разказите и спомените на моята майка, която е жива. Портретът е правен в нейно присъствие много дълго време, с много подготвителни рисунки. Искал съм да бъде извън клишето което е. В изданието има и един портрет на Маяковски – неговият кумир. Така трябваше да бъде. Така чувствам нещата. И съм се ръководел от това да бъде убедителен като живописна конструкция, а не толкова като външна прилика. Приликата е в духа и излъчването.

-Смятате ли, че е време да преоткрием Пеньо Пенев и негово творчество? Поетът сякаш е застинал в едни рамки от миналото, но препрочитайки го виждаме колко е необятен и зрял в поезията си, предвид възрастта му…

-Пеньо Пенев си остава непознат. Непозната е неговата невероятна любовна лирика, хуморът и сатирата му и други негови произведения и послания. Това че беше едностранчиво представян и вършеше работа на един строй…Спомням си парадоксалните нелепости – на всяка автогара имаше плакат – „Човекът е човек, когато е на път!” - т.е. пътувайте с автобуси на еди коя си фирма. Става въпрос за друг път.

-Силните му послания като „свободните хора на свободния труд”, „Негово Величество Човекът” сякаш са изпреварили времето си и стряскащи за режима. Пеньо Пенев е сред първите критици на тогавашната власт, а това сякаш се пропуска…

-Затова казвам, че е все още непознат. Той остава неразбран и недооценен. Парадоксално е, че дори и млади пишещи хора решават да посветят едно стихотворение подражавайки му. Познавам мъже, които му подражават – знаят как е държал цигарата, чашата с коняк, как е отпивал. Смятайки, че подражавайки го, ще достигнат неговия ранг. Нагледах се на такива псевдопоети.

-Как Вие лично приемате 90-годишнината от рождението на баща Ви?  

-За съжаление отново се разделиха около тази годишнина. Миналата година по такъв грандиозен начин празнуваха 60 години от смъртта му, което ме възмути. Днес ние празнуваме 90 години Пеньо Пенев - независимо какви са убежденията ни, кого харесваме или не. Жалко е. Той трябва да бъде четен.

-Смятате ли, че литературния ни елит е длъжник на Пеньо Пенев. 30 години са доста време, в което никой не посмя да разбие клишето около неговото творчество и личност?

-Някои хора се опитаха да си го приватизират. Да си го направят домашен любимец. На други им вършеше работа. Не може да се намести някак си. Това е въпрос на едно сериозно изучаване и прочит, и тук е мястото на литературните ни критици.

Владимир Пенев е роден през 1956 г. в Димитровград. Единствен син е на поета Пеньо Пенев и на втората му съпруга Мария Господинова. През 1981 г. завършва живопис в класа на проф. Светлин Русев в Художествената академия в София. От същата година е член на Съюза на художниците.

Работи в различни жанрове – фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Негово дело са и няколко стенописа.С творбите си Пенев участва в редица общи художествени изложби в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство по света: Москва, Виена, Токио, Амстердам и др.

Има над 30 самостоятелни изложби в България и в страни като Германия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция. Взема участие и в международни пленери и симпозиуми.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, художествените галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.

Владимир Пенев е почетен гражданин на Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?