DGNEWS.EU

Филмът за крепостта "Милеона" до село Сталево предизвика голям интерес

Филмът за крепостта "Милеона" до село Сталево предизвика голям интерес
Aug 31
20:27 2020

При голям интерес премина тази вечер премиерата на любителския филм за историята на крепостта „Милеона”, намираща се до димитровградското село Сталево. 23-минутната лента „Милеона – история във всеки камък” бе представена в Историческия музей в Димитровград. Нейни автори са димитровградчаните Николай Добрев и Ясен Кирилов и археолога Нели Кръстева. Филмът се родил след като и тримата установили че въпреки голямото историческо значение на мястото, историята на местността Хасара и намиращите се там останки на древната крепост са малко известни на обществеността. Счита се, че от тази крепост на 9 март 1230 г. цар Иван Асен ІІ е водил сраженията срещу византийската войска на Теодор Комнин. Те са посветили филма на 970-ата годишнина от битката при Клокотница, които се навършиха тази година. Историческата победа на българския цар е повратна и променя завинаги картата на тогавашна Европа. След нея България отново се разпростира на три морета и става господстваща сила в региона.

Лентата е създадена с образователна цел, а идеята е да засили не само интереса сред туристите, но и да насочи вниманието към крепостта и на българските историци и изследователи на древна България. До момента останките на „Милеона” не са проучвани и изследвани от археолози. Разкопките ще са много скъпи, тъй като наличните сведения показват, че мястото е съществувало още от времето на траките, обясни Кръстева.

Село Сталево е заобиколено от три хълма, най-големият от които се казва „Хасар“. Той е обявен за исторически паметник на културата през 1964 година. На хълма има тракийско светилище и останки от крепостта. Там се намира и параклиса „Св.Четирдесет Мъченици“, построен от селяните. По надолу от върха на около 50 метра има голям камък, наричан Казанчето или Крали Марковата стъпка. В него е издълбана дупка, приличаща на казан, в която има вода, дори и в най-големите горещини тя не пресъхва, а поверието е, че е лековита. До нея има огромна стъпка, оставено от Крали Марко. Друг интересен е камък, е този под който се минава за здраве и щастие. Всяка година на 22 март жителите на Сталево празнуват празника на селото - Денят на Св.40 мъченици.

Днес авторите споделиха, че това техен е дебютни филм, но желанието им да разказват още за мястото, тъй като местните жители пазят много легенди и предания. Филмът бе отличен с трета награда в раздел "Културно наследство" на кино фестивала за алтернативно кино "Защитени светове`2020" в с. Райново.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?