DGNEWS.EU

Петър Москов: Задължителна лустрация в новата Конституция

Петър Москов: Задължителна лустрация в новата Конституция
Петър Москов
Aug 16
16:30 2020

Новата Конституция трябва да въвежда задължителна пълна лустрация за всички висши номенклатурни кадри на БКП, както и за техните наследници и свързани с тях лица. В противен случай българското общество ще остане в оковите на родово-общинското комунистическо минало и в икономическите и морални зависимости изградени от бившата БКП и Държавна сигурност. Това обяви в позиция до медиите бившият здравен министър Петър Москов и председател на партия КОД (Консервативно обединение на дестницата) . Според него с ограниченията за участие в обществения и стопанския живот в страната на лица, ръководили, участвали и подпомагали дейността на комунистическия режим и репресивните му органи, страната ни ще скъса категорично с тоталитарното си минало.

Лустрацията е политическа практика, състояща се в законово ограничаване на правата на някои категории лица за заемане на държавни длъжности и за упражняване на определени професии. В България подобен пример бе законът„Панев”, написан от депутата от СДС Георги Панев в 36-о Народно събрание, който наложи лустрация на бившите членове на БКП като преподаватели във висшите учебни заведения. През 1995 г. обаче законът бе отменен.

Според Москов са необходими и конституционни промени свързани с функционирането на властта, както и отстраняване на заложените от предишни режими противоречия между институциите, които сега блокират работата и зад които да процъфтяват беззаконието и задкулисието. Той и партията му се обявяват и за премахване на служебното правителство като функция на еднолично и безконтролно управление на страната в период на политическа криза и при провеждането на парламентарни избори; изваждане на прокуратурата от съдебната власт и създаване на ефективни механизми за контрол на законосъобразността и ефективността на действията ѝ; определяне степен на образование като предпоставка за упражняване на гражданите на правото им на избор на държавни и местни органи и участие в допитвания до народа и др.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?