DGNEWS.EU

Пожарът в Сакар не стихва, включват и хеликоптер

Пожарът в Сакар не стихва, включват и хеликоптер
Снимка: архив
Aug 10
12:32 2020

Продължават действията по овладяването на огнената стихия, която вилнее на територията на общините Тополовград и Свиленград. Няма засегнати населени места и пряка опасност за хора. Обезопасен е периметърът около селата в двете общини - Присадец, Маточина и Варник. Обстановката остава сложна поради силните пориви на вятъра, които правят овладяването на огъня изключително трудно.

Областният управител д-р Стефка Здравкова и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов посетиха на място най-засегнатите райони. За справяне с огнената стихия е съсредоточен огромен ресурс от хора и техника от цялата страна. В спасителната акция участват 21 противопожарни автомобила от Габрово, София, Кърджали, Пловдив, Велико Търново, Пазарджик. Пламъците вече са обхванали над 50 000 декара площ от борова и широколистна гора, храсти и земеделска земя. Със стихията продължават да се борят пожарникари, служители на държавно лесничейство, военни, общински служители, местни хора и доброволци.

Одобрено е искането от Министерството на отбраната за изпращане на хеликоптер, който да се включи в пожарогасенето. Той ще излети от летище Крумово и ще бъде включен в пожара в момента, в който метеорологичната обстановка позволи. Противопожарният хеликоптер ще гаси в райони, където теренът е непроходим за хора и наземна техника. Бедственото положение остава в сила до 11 август на територията на пет от общините в област Хасково.

Опасността от пожари остава висока поради високите температури и силния вятър. Удължено е бедственото положение в петте общини - Харманли, Хасково, Димитровград, Тополовград и Свиленград, съобщават от областна администрация.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?