DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: Музеи и музейни обекти в Димитровград

„Опознай своя град”: Музеи и музейни обекти в Димитровград
Матириалите са предоставени от Исторически музей-Димитровград
Aug 09
08:00 2020

Ако имате малко свободно време и сте в центъра на Димитровград можете да посетите четири музейни обекти, които се намират в непосредствена близост един до друг.

Идея за пешеходна обиколка в центъра на града:

Исторически музей-Димитровград. Той се намира на бул. „Св. Климент Охридски” № 7 в един комплекс с Градска библиотека „Пеньо Пенев”. В него могат да се видят артефакти от неолита до съвременността, разположени в четири експозиционни зали – „Археология”, „Етнография”, „История на Димитровград” и „Бригадирско движение в България”. Музеят предлага обзорни и тематични беседи, извършва справки свързани с историята на града и Общината

Исторически музей-Димитровград е един от обектите на движението „Опознай България – 100 Национални туристически обекта на България”. От 1 март до 31 октомври музеят работи всеки ден, включително събота и неделя и на национални празници.

Художествена галерия Петко Чурчулиев се намира на бул. „Д. Благоев” №7. Тя съхранява над 2250 произведения от близо 400 художници, обособени в разделите: Живопис, Графика, Скулптура, Съвременно изкуство и Театрален плакат. Заедно с творбите на бележити български майстори, в колекцията й са намерили място произведения на художници, свързали творческия си път с Димитровград. Галерията е отворена за посетители от вторник до събота включително.

Ретро апартаментът

Намира се на няколко метра от Художествената галерия, на бул.”Д. Благоев” №9

Ретро апартаментът е обзаведен с мебели от 50-те – 60-те години на ХХ век. Той се състои от четири стаи, в миналото обитавани от 2- 3 семейства. Сега те са обособени като кухня, хол, спалня и кабинет, като всяка от стаите представлява отделно експозиционно пространство.

Обектът не се обслужва постоянно. За посещение можете да се обадите в Историческия музей.
 

Дом-музей „П.Пенев”

Намира се също на бул. ”Д. Благоев” №9, във вход Б, където през 1959 г. е живял поетът, останал завинаги свързан с Димитровград. Пеньо Пенев е емблематична за 50-те години на ХХ век личност и творец. Музеят пази спомена за него разказва историята му, популяризира стиховете му. На разположение на посетителите са и филми, посветени на живота и творчеството на поета.

Можете да посетите музея от вторник до събота, както и на всички национални празници

За допълнителна информация и заявки за посещения обадете се в Историческия музей  на тел: 039166787.

Можете да ни пишете и на e mail museumdg@mail.bg, както и да следите за актуална информация и инициативи на музея на нашата фейсбук страница: https://www.facebook.com/museumdg

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места в Димитровград с подкрепата на Национален фонд „Култура” по проект „Дали е смАРТ да си АРТ?”

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?