DGNEWS.EU

ИТ към работодателите: Сведете до минимум риска от прегряване

ИТ към работодателите: Сведете до минимум риска от прегряване
Снимка: архив
Aug 07
10:23 2020

От дирекция „Инспекция по труда“ - Хасково напомнят за задълженията на работодателите да предприемат мерки за минимизиране на риска от прегряване и претопляне при работа при високи температури. При подаден червен или оранжев код, те следва да въведат мерки за гарантиране на безопасността на работещите на открито. Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работните места ги задължава също да поддържат оптимални температури в закритите работни помещения.

Според разпоредбите при работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има определени и изключения. Според тях при много високи температури навън, в  помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса. По-подробно мерките, които работодателите могат да предприемат за минимизиране на риска при работа при неблагоприятни метеорологични условия, са разписани в Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работните места. В ДИТ Хасково до момента не са постъпвали сигнали за работа в прегряващ микроклимат.

Испекцията е приложила 412 принудителни административни мерки спрямо работодатели в областта през месец юни относно установени нарушения. През периода са съставени са 16 акта за установяване на административни нарушения. Влезлите в сила наказателни постановления са били 11 за обща сума 12 400 лв.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?