DGNEWS.EU

Институциите: Инцидентът с умрелите животни не е замърсил питейната вода

Институциите: Инцидентът с умрелите животни не е замърсил питейната вода
Aug 04
09:38 2020

Няма замърсяване в 11-те вододайни зони по поречието на р. Марица по показател нитрити, амониеви йони и пестициди, съобщиха от Областния оперативен щаб за бедствия. Резултатите от пробите бяха отчетени на пресконференция в присъствието на Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който заяви, че зоните са изследвани по 59 различни показателя и че се е установило, че инцидентът с умрелите животни, няма отражение върху питейната вода.

Областнтият управител д-р Стефка Здракова направи ретроспекция на събитията след инцидента със загиналите 28 крави, пили вода от заустване по поречието на р. Марица край Димитровград. 

Директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова, съобщи че останалите показатели не отчитат стойности, различни от предходни години.  В селата Злато поле, Райново и ГКПП „Капитан Андреево“ нитратите са минимално завишени, но подобни отклонения са откривани и през минали периоди. Водата в Симеоновград е забранена за пиене от 2007 г. поради наличие на манган, който е установен и сега. Свиленград има завишение на манган и желязо, а в с. Българин – на флуориди. Има вододайни зони, които не отговарят по показател микробиология и ще се изчистят след обработка на водата с хлор, обясни д-р Димитрова.

Директорът на „Басейнова дирекция”-Пловдив Василка Чопкова представи резултатите от взетите проби на 27 юли. Тя допълни, че 4 пъти годишно се изследва водата в участъка на река Марица след Димитровград, а сега проби са взети на сурова вода от помпените станции. От РИОСВ-Хасково обявиха, че ежегодно се прави мониторинг на отпадъчните води на торовия завод.

Водоподаването на населените места се пуска бавно и поетапно, за да не се предизвика авария, след като беше спряно, заяви управителят на ВиК-Хасково Тодор Марков. Той допълни, че към момента все още водата не е достигнала селата Дрипчево, Браница, Черепово, Овчарово и Изворово.

От днес започва поетапно вземане на вода от краен потребител във всяко населено място и до края на седмицата се очаква да бъде разрешена за пиене.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?