DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: Паметникът-ротонда разказва историята на Димитровград

„Опознай своя град”: Паметникът-ротонда разказва историята на Димитровград
Паметник-ротонда „Българската история и историята на Димитровград”. Материалите и снимките са от фонда на Исторически музей-Димитровград.
Jul 31
13:39 2020

Много димитровградчани знаят или са чували за Паметника-ротонда „Българската история и историята на Димитровград”. Малцина обаче знаят как е направено красивото релефно пано до Община Димитровград, превърнало се в символ на града. Самата дума "ротонда" означава кръгла сграда с купол. През 1967 г. възниква идеята пръстенът, който опасва фасадата на ресторант „Гросето” (тогава и обредна зала) да носи фриз с тематика от историята на Димитровград.

Идейното задание на Ротондата е изработено през 1968 г. от екип, в който влизат: Иван Граматиков (ръководител) секретар на Градския народен съвет (ГНС), Александър Давчев, директор на Музея на социалистическото строителство в Димитровград, уредникът в музея Атанас Пейков и Йото Нинов - началник отдел „Изкуство и култура” в ГНС. Повечето неща от заданието са спазени от художниците, които през 1969-1970 г. изготвят проектите.

Декоративно-монументалният фриз е с площ 208 кв.м. – дълъг 80 м и широк 2,60 м, а всички фигури и надписи са релефни. Негови автори са проф.Георги Богданов, проф. Борис Данков, проф. Мито Гановски и художника Димо Заимов, по онова време преподаватели в Националната художествена академия в София. Техните имена са изписани на паметна плоча в североизточната част на паното. Керамичните блокове са изработени в ДИП „Изкуство”- град Троян. Монтажът на отделните парчета от фриза е дело на художника Ангел Колев и се осъществява през пролетта и лятото на 1972 г. Официалното откриване на Паметника-ротондата „Българската история и историята на Димитровград” става на 2 септември 1972 г., когато се чества 25-годишнината от основаването на града.

Паметникът пресъздава чрез стенописи върху керамични плочи историческото развитие на Димитровград – далечното тракийско минало, борбите на местното население за национална независимост, септемврийските събития 1923 г., 9.ІХ.44 г., бригадирското движение, изграждането на първия социалистически град Димитровград и помощта на Съветския съюз в строителството на Химическия комбинат.

Материалите и снимките са от фонда на Исторически музей-Димитровград.

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места в Димитровград с подкрепата на Национален фонд „Култура” по проект „Дали е смАРТ да си АРТ?”

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?