DGNEWS.EU

ТЕЦ-ът „косвена жертва” след решението на Борисов за студения резерв, спасява 190 работещи

ТЕЦ-ът „косвена жертва” след решението на Борисов за студения резерв, спасява 190 работещи
Jul 30
16:35 2020

Димитровградският ТЕЦ „Марица 3” остава без гарантирани приходи след решението на премиера Бойко Борисов „студения резерв” да се поеме от държавната ТЕЦ Марица Изток II, при необходимост. След два дни изтича договорът на димитровградския ТЕЦ за осигуряване на „студен резерв”, чрез който централата си осигуряваше планирани сигурни приходи, нужни за нейното съществуване. С орязването им бъдещето й е много мъгляво.

Пред dgnews.eu юрисконсултът на ТЕЦ „Марица 3” Юлиан Семерджиев коментира, че засега не се обмисля закриване на централата и предприемането на масови съкращения на 190-те работещи в дружеството, свързано с бизнесмена Христо Ковачки. На голяма част от хората се предлага работа в „Брикел”-Гълъбово, но не всички са съгласни. По повод създалата се ситуация Семерджиев коментира, че държавата остава без алтернатива в доставките на ел.енергия за „студен резерв” и при една авария на държавния ТЕЦ, който също е на загуба, няма да има кой да осигури ел.енергия при необходимост. От друга страна, с решението държавата ще получава услугата „студен резерв” на цени, по-високи от тези на димитровградската централа. „Нашият договор е сключен след проведени търгове, в което определящото е „най-ниска цена печели”, с премиерското решение обаче този принцип вече няма да е валиден”, смята юрисконсултът.

Припомняме, че премиерското решение за студения резерв стана факт дни след като Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнес плана на ТЕЦ-а до 2024 година. В него дружеството е планирало да участва на свободния пазар за електрическа енергия и в търговете за студен резерв. Досега ТЕЦ-ът разчиташе на постъпления и от търговия на ел.енергия, но заради пандемията и срива на борсовите цени, условията са неизгодни и реално централата остана да разчита изцяло на „студен резерв”. След премиерското решение тази възможност също отпада. Вариант да си осигури приходи бе и горенето на RDF отпадъци, но след скандалите с боклука в цялата страна, тази възможност категорично отпада, потвърди Юлиян Семердижиев. 

Надеждите на димитровградската централа са свързани с въвеждането на механизъм за капацитет за електропроизводството. Той трябва да замени практиката за разпределяне на студения резерв, като електроцентралите ще могат да получават държавни субсидии, след като спечелят търг. По механизма в момента се преговаря с Брюксел и очакванията са той да влезе в сила от средата на 2021 г. Дотогава обаче ТЕЦ-ът в Димитровград ще трябва оцелява, както и работещите в него.  

Пряко засегнатите от премиерското решение вече обсъждат да го обжалват, с аргументите, че макар временно, то е политическо и погазва принципите на пазарната икономика, на конкуренцията и на конкурсното начало.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?