DGNEWS.EU

Кметът Иво Димов: Обсъждаме и в селата да подменят безплатно печките си на дърва

Кметът Иво Димов: Обсъждаме и в селата да подменят безплатно печките си на дърва
Jul 30
14:00 2020

Включването и на димитровградските села в проекта за безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с екологично чисто отопление, е възможност, която ще обсъждаме заедно с управляващия орган на програмата, по която ще се извърши смяната им в Димитровград и кварталите. Това съобщи днес кметът на Димитровград Иво Димов на редовното заседание на Общинския съвет. Целта е да се усвои целия предоставен ресурс, а не да се икономисват и връщат средства.

Припомняме, че проектът, който спечели общината е за над 7,5 млн. лв. европейско финансиране. В момента се реализира първия етап от него и до момента около 1500 димитовградчни са кандидатствали. В същото време средствата са разчетени за 2500-3000 домакинства да подменят печките си на дърва с уреди на газ, пелети и климатици.  

„Селата нямат изградена газопреносна мрежа, но хората там ще могат да кандидатстват за отопление на пелети или с климатици, ако постигнем съгласие за включването на селата по програмата. Целта ни е хората да имат пряка полза от европейското финансиране”, заяви Димов. Той напомни, че за желаещите да минат на газ или пелети, програмата ще предоставят котлите и радиаторите, а домакинства трябва за своя сметка да изградят вътрешната си инсталация и съответните такси за присъединяване към газовата компания.

Градоначалникът подчерта, че реално подмяната ще стане факт не в предстоящия, а в следващия отоплителен сезон.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?