DGNEWS.EU

Здравният министър: Подпомагаме с 19 млн. лв. общинските болници за повишаване на заплатите

Здравният министър: Подпомагаме с 19 млн. лв. общинските болници за повишаване на заплатите
Jul 29
17:12 2020

Общинските болници ще получат допълнително 19 млн. лв. финансова помощ от бюджета до края на годината, а целта е средствата да отидат основно за повишаване на трудовите възнаграждения на лекари, медицински сестри и здравни работници. Това съобщи здравният министър проф.Костадин Ангелов при посещението си в община Димитровград. Той поясни, че подкрепата за общинските лечебни заведения ще е в две посоки. „Първата е увеличаване с 10 % на цените на клиничните пътеки. Това ще рефлектира в приходите на всички лечебни заведения, но най-малък ефект ще има за общинските болници. Тъй като този механизъм няма реално да се отрази върху хората, е намерен втори механизъм, който да компенсира нуждите на всички общински болници от 1 август до края на годината. В четвъртък в 15 часа ни престои среща с Управителния съвет на НСОРБ, където заедно със собствениците на общинските болници, да намерим най-добрата формула за разпределянето на средствата.

Пред dgnews.eu здравният министър заяви, че целта е да се подпомогнат като цяло общинските лечебни заведения, а не само заради ковид кризата. Основната идея, която имаме за отпускането на тези пари, е те да отидат единствено и само за повишаване на трудовите възнаграждения на всички наши колеги, не само тези на първа линия. Той бе категоричен, че ще проконтролира дали средствата са разходвани в тази посока. „Всичко, което зависи от мен ще го направя”, заяви проф.Костадин Ангелов.

„По отношение на общинските заведения, нека да не забравяме, че там работят много малко хора, голяма част пенсионери и с хронични заболявания. Затова създаваме възможности за усилване на тези болници. Където няма инфекциозни структури ще разрешим сключването на договори с НЗОК по облекчена процедура и др.

Във връзка с ковид кризата здравният министър подчерта, че основно тежестта от пандемията се изнася от областните и университетските болници, които са изключително добре оборудвани. Той допълни, че само за инфекциозните отделения допълнително са предвидени 9,5 млн. лв. до края на годината, а клиничната пътека за лечението на пациенти с короновирус ще бъде увеличена от 600 лв. на 1200 лв.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?