DGNEWS.EU

Здравният министър в село Брод: Пускаме водата още утре, ако е абсолютно безопасна

Здравният министър в село Брод: Пускаме водата още утре, ако е абсолютно безопасна
Jul 28
23:55 2020

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се срещна с жители на димитровградското село Брод тази вечер. Той увери хората, че най-рано утре сутрин се очаква да излязат първите резултати от пробите на водата, взети от шестте колектора, които захранват населените места в областта до границата ни с Турция, част от които останаха „на сухо” след инцидента с измрелите 28 крави край Димитровград. Заради случая от вчера без вода останаха общо 48 места в няколко общини, сред които е и село Брод.  

„Пробите от тези 6 колектора се изследват в лаборатория на РИОСВ, но е нужно технологично време да излязат резултатите, не зависи от човек или от нашето желание. Ако резултатите са отрицателни, тоест във водата няма опасни вещества и е чиста и безопасна, тя ще бъде пусната по мрежата само за битови нужди. След това РЗИ ще вземе нови проби от чешмите, за да сме сигурни. Когато докажем, че водата е абсолютно безопасна тя ще бъде разрешена и за питейни нужди, ”, обясни министърът. Той изрази надежда, че още утре водоподаването ще бъде възстановено, ако не се наложат повторни проби. За щастие пробите от самата река са отрицателни и няма опасност за живота и здравето на хората. Най-близкия до реката кладенец е на 15 км, което намалява риска за наличие на някакво замърсяване, подчерта министърът.

Проф. Ангелов съобщи още, че вече са раздадени 2 това от наличната в складовете на Българския червен кръст в Хасково. Утре нови 80 000 литра вода ще бъдат раздадени на хората от засегнатите села в областта.  Министърът не коментира какво точно е веществото открито в канала, което е довело до отравянето на кравите, поради следствената тайна и воденото в момента разследване. Хората настояха това да стане ясно и случаят да не се потули, защото вместо крави там е можело да има деца. 

Кметът Иво Димов, който пристигна в селото заедно с министъра, също отказа да коментира какво е откритото вещество заради водещото се разследване. Той подчерта, че водата на Димитровград е чиста, няма никаква опасност да се използва. В село Брод министърът бе придружаван от областния управител на Хасково, от началника на РЗИ-Хасково и от шефа на МБАЛ-Хасково.

Припомняме, че по-рано днес мястото на инцидента посети и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който съобщи, че е установено е веществото, отровило кравите, но още не е ясен причинителят на замърсяването. „Прокуратурата ще обяви резултатите. За мен са особено важни усилията, които е положил Областният кризисен щаб. Организираме екипи от няколко области, които да дойдат, за да вземат проби и да обработят резултатите“, каза министър Димитров. Той обясни, че се проследява пътят на водата по канала до заустването в река Марица, както и ще се провери комплексното разрешително на торовия завод за заустване на отпадъчни води и дали каналът е обезопасен. По комплексно разрешително в канала не следва да има такива опасни вещества. За щастие няма злоупотреба с пестициди“, категоричен беше министърът. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?