DGNEWS.EU

В Химията произведоха първите валидирани готвачи в областта

В Химията произведоха първите валидирани готвачи в областта
Jun 16
16:59 2014
Първото валидиране на самоуки лица в област Хасково по професията готвач направиха в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград. Петтима придобили по неформален начин своите умения и зания се явиха на практически държавен изпит по специалността „Готвач“ по проекта „Нова възможност за моето бъдеще”. 

Златка Митева и Мирослав Табаков са първите от областта, които ще получат сертификат за втора професионално - квалификационна степен „Готвач“. Останалите трима са покрили изискванията само по отделни части от професията. Изпитът се проведе в лабораторията по технология на кулинарната продукция в присъствието на преподаватели по специалните предмети и представители на РИО-Хасково. Изпитната комисия бе впечатлена от пиле с гъбен сос, огретен с картофи, шницел от смляно месо, роладини от пиле, крем карамел и др. Дегустацията по-късно затвърди успешното представяне на курсистите.  
Химическата гимназия в Димитровград е една от четирите професионални гимназии от Хасковска област, които работят по пилотната програма за валидиране на професии на МОН и ЕС.  Преди да покажат практически умения, и петимата са издържали теоретичен изпит с оценка "много добър", информира Катя Гергинова, която е мултипликатор по програмата в Хасковско. В Химията валидират професиите - готвач, химик-оператор, лаборант и монтьор по автоматизация. Останалите училища, но с валидиране по професии са гимнязията в Свиленград и хасковските ПГМЕТ "Стойчо и Кица Марчеви" и ПГЛП "Райна Княгиня". 
Проектът и програмата дава възможност лицата, които владеят дадена професия, но нямат съответния образователен документ, да се явят на теоритечен и практичен изпит. Преди да докажат пред комисия своите знания, умения и компетентности, те трябва да минат консултации по проекта. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?