DGNEWS.EU

В норма са пробите от река Марица след инцидента с кравите

В норма са пробите от река Марица след инцидента с кравите
Jul 28
16:23 2020

В норма са пробите, взети от река Марица след вчерашния инцидент с 28 умрели крави, информираха от областния кризисния щаб. Определящи са били пробите взети по поречието на Симеоновград , тъй като течението от мястото на инцидента в Димитровград е в тази посока.

Взети са и проби от кладенците за питейна вода на населените места по поречието на Марица, които ще са готови до края на деня. Ако и те са в норма ще започне пускането на водата на 48-те населени места, към които бе спряна от снощи. Основно те са в общините в Симеоновград и Свиленград. Към момента водовземането от всички басейни към река Марица е преустановено.

Данни за пробите взети от канала, който се влива в реката и се предполага, че е станал причина за смъртта на животните, не бяха съобщени с мотива, че полицията води разследване в момента. Съобщено обаче бе, че освен северния колектор на торовия завод в Димитровград няма друг източник, който би довел до конкретно замърсяване. В момента завода не работи и е в капиталов ремонт. От предприятието заявиха, че нямат официална информация от институциите, а научават от медиите. По техни данни вчерашните проби са били в норма и в съответствие на комплексното разрешително на завода.  

От полицията съобщиха, че се извършват процесуално-следствени действия, под ръководството на Районна прокуратура Димитровград, в производствени бази и цехове на предприятия, находящи се в района на местопроизшествието „Източна индустриална зона“, с цел установяване източникът на замърсяването.

Отново бе изказано предположението, че вероятно се касае за залпово изпускане на химичен реагент, но може и да е друго. На този етап се предполага, че става въпрос за отравяне на животните, но не се знае от какво естество. На брифинга стана ясно, че досега и в годините назад не е имало констатирано каквото и да е замърсяване на водата в района на инцидента. По течението на реката обаче няма умряла риба или други речни видове, които също биха измрели. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова съобщи, че кръвни проби са взети от всички крави, а на няколко като представителна извадка са взети тъканни и органни проби, като резултатите им се очакват. „Реката от Симеоновград до Свиленград ще бъде обходена с лодки, за да се установи дали има наличие на мъртви животни по поречието ѝ. Стопанинът, който е загубил стадото си, ще бъде обезщетен.“, съобщи тя.

 По повод инцидента в района пристигна и екоминистъра Емил Димитров.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?