DGNEWS.EU

Чакат се резултатите от анализите на водата и от измрелите крави

Чакат се резултатите от анализите на водата и от измрелите крави
Jul 28
12:00 2020

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе проби от кравите, пили вода от река Марица, край Димитровград, които измряха при мистериозни обстоятелства за минути вчера. Пробите ще бъдат изпратени за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

„След установяване на причината за смъртта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение“, коментира пред журналисти изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който тази сутрин лично разговаря със стопанина Стоян Господинов на мястото на инцидента.

В Димитровград пристигна и директора на главна дирекция „Пожарна безопасност“ Николай Николов, който съобщи че работната версия на разследващите е отравяне от пестициди – фосфорни органични съединения, които се използват за почистване. По течението на реката обаче не бе открита умряла риба, което показва няма разпространение на отрови, смятат експерти.

До обяд трябва да е готов химическият анализ на водата, а до края на деня се очакват да излязат резултатите от пробите на питейната вода на населените места.

В 13 часа повече информация по повод инцидента ще даде Областният кризисен щаб за действие при бедствия.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?