DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: Църквата „Свети Димитър” в Димитровград

„Опознай своя град”: Църквата „Свети Димитър” в Димитровград
Църквата „Свети Димитър”. Материалите са от фонда на Исторически музей - Димитровград
Jul 24
16:07 2020

Най-старият православен храм в Димитровград е църквата „Свети Димитър”. Изграждането му започва през 1880 г. и завършва през 1884 г. Строителството се извършва с доброволния труд на населението на село Каяджик. (от 1925 г. – Раковски, днес квартал на Димитровград). От статия в „Цариградски вестник” от 1852 г., става ясно, че още преди Освобождението в селището е имало малка църква - параклис, в която се помещава и килийно училище. Учител и свещеник бил поп Петър.

Новата църква се строи в двора на чифлика на турския бей, избягал по време на Освободителната война от 1877/1878. Първият свещеник в нея е поп Лазар, служил до 1899 г. Почти всички икони и инвентар са дарени на от жители на селото. Сред ктиторите изпъква името на даскал Койно Господинов, който освен икона и свещник, дарява и  място, северно от селото, за черкуване на Гергьовден. И до днес това място старите жители на селото наричат „Гергьовските брясти”. По стил църквата е трикорабна базилика. Дворът й е оформен с добре поддържана растителност, като в западната му част е разположен параклисът „Възкресение Христово”.

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места в Димитровград с подкрепата на Национален фонд „Култура” по проект „Дали е смАРТ да си АРТ?”.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?