DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: Водната кула и железницата в Димитровград

„Опознай своя град”: Водната кула и железницата в Димитровград
Изглед към водната кула - 1955 г. Материалите са предостави от Исторически музей - Димитровград
Jul 17
15:16 2020

Водната кула, един от символите на Димитровград, е изградена след пускането на Източно-румелийската железницата от Цариград до Белово, която оказва огромно влияние върху развитието на селищата от района в края на ХІХ в. Тъй като линията се строи от австрийския барон Мориц фон Хирш, тя остава в народната памет като Баронхиршовата железница. 

Откриването на станция „Хаскьой”, както е наречена тогава става на 6 юли 1873 г. Тя е една от десетте на българска територия през този период. От 1875 г. гарата се именува „Каяджик”, от 1911 г. носи името „Раковски”, а от 1947 г. – „Димитровград”.

Престоите на влаковете се превръщат във важна атракция в живота на село Каяджик, а центърът му на практика се премества на гаровия площад. Цари оживление, звучи многоезична реч.  Гарата става в център на оживена търговия. Построени са складове за зърно, зеленчуци, памук, месо, продоволствени стоки. Отварят се работилници, общински хотел за обслужване на търговци и пътници и др. Част от селяните стават занаятчии, дребни търговци, служители на гарата.

За няколко десетилетия село Раковски и околните села по река Марица се превръщат в един от най-големите райони за производство и търговия със зеленчуци в Южна България.

Подобрява се благосъстоянието на хората. Първо гарата, а после и селото са електрифицирани през 1932-33 г. През 1934 г. село Раковски става център на община.

Оформя се значителна интелигенция от учители, свещеници, лекари, аптекари, инженери, техници и чиновници, както и прослойка от заможни хора, предимно търговци, които се грижат за училищата (начално и прогимназия), читалището, църквата и организират редица обществени инициативи

На два пъти в селото гостува самият цар Борис ІІІ, като и двете му посещения са свързани с откриването на ЖП линии – през 1923 г. на теснолинейката Раковски – Хасково и през 1936 г. на жп отсечката Раковски – Михайлово.

Населението нараства. Данните от преброяванията показват, че през 1880 г. в селото живеят 820 души, през 1934 г. - 2901 души, а през 1947 г. - 3672 души.

Раковски все повече заприличва на малко градче, а гарата е център на неговия стопански, административен и социален живот .

Водната кула е неизменна част от пейзажа на селото, а по-късно и на Димитровград. Заради нейната културно – историческа и архитектурна стойност тя беше съхранена и реновирана при строежа на новото кръгово кръстовище на булевард „Трети март”.

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места в Димитровград с подкрепата на Национален фонд „Култура” по проект „Дали е смАРТ да си АРТ?”

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?