DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: Паметният знак – началото на Димитровград

„Опознай своя град”: Паметният знак – началото на Димитровград
Паметният знак.Снимките са от фонда на Исторически музей-Димитровград
Jul 10
16:07 2020

Голяма част от паметниците в Димитровград са свързани с историята на града. Един паметник бележи началото на строителството на града. Поставен е на някогашната т. нар. „циганска поляна” край село Раковски, което днес се намира в района на кръстовището на улиците „Трети март” и „Хр.Ботев”.

Първоначално на северната фасада на бл. №11 на бул. „9-ти септември” (дн.„Трети март”) е поставена паметна плоча с текст „Тук сред широката поляна на 22 юни 1947 г. се състоя многохиляден митинг, на който бе обявен градът на Димитров – Димитровград.” През 1984 г. плочата е свалена. Преди това, през 1979 г., е извършено разширение и подобрение на градинката между градска болница и булеварда и в междублоковото пространство е монтиран паметен знак от бял камък с надпис „На това място на 22 юни 1947 г. се състоя многохиляден митинг, на който бе обявено основаването на Димитровград”. Автор на паметника е Станка Прокопова - художник-керамик.

А как започва всичко. Мястото, на което е построен Димитровград не е избрано случайно. От края на ХІХ в., в резултат на прокарването на Баронхиршована железница и изграждането на гара, малкото с.Каяджик, по-късно преименувано на с.Раковски, се превръща в оживено търговско средище. През първата половина на ХХ в. северно от него усилено се разработват въглищните залежи от една държавна и няколко частни мини. През 30-те г. на базата на Маришките въглища частното минно предприятие „Вулкан” построява ТЕЦ „Вулкан”, а държавната мина „Марица” – ТЕЦ „Марица”. Тези топлоелектрически централи поставят началото на електропроизводството и електрификацията на района. През 1946 г. правителството решава край с.Раковски да бъде изграден първият в страната завод за производство на химически торове. Впоследствие се взема решение край завода да бъде построен и град. През пролетта на 1947 г. пристигат първите бригадири и строители. На 22 юни 1947 г. се провежда митинг по повод откриването на бригадирския строителен обект „Димитровград”. Няколко месеца по-късно, на 2 септември 1947 г., излиза правителственото решение за обединението на селата Раковски, Марийно и Черноконево в град, именуван Димитровград.

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места в Димитровград с подкрепата на Национален фонд „Култура” по проект „Дали е смАРТ да си АРТ?”

Снимките са от фонда на Исторически музей-Димитровград

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?