DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: Парк „Пеньо Пенев”

„Опознай своя град”: Парк „Пеньо Пенев”
Снимките и материала са предоставени от Исторически музей - Димитровград
Jul 01
15:39 2020

Мемориален парк „Пеньо Пенев” е едно от емблематичните места на Димитровград. Цялостното му изграждане е подчинено на идеята да пази жива паметта за първостроителите на града, за неговата история и култура, за поетът Пеньо Пенев и неговата поезия.

До 1954-1955 г. мястото, където се намира днешния уникален парк, е било напълно обезлесено, а теренът бил дълбоко нарушен от бивша неорганизирана кариерна дейност за добив на варовиков камък.

Основна роля за изграждането на парка като стил, композиция, архитектурни, скулптурни, паркови и водни елементи е на инж. Петър Кочев. Роденият в Пазарджик инженер е бил ръководител на мероприятие „Зелени площи” при ГНС-Димитровград в периода от 1951 до 1971 година. Идейният проект, по който започва да се строи парка, е на арх. Христо Гонев и тех. Генчо Генев.

Авторите посвещават своето творение на бригадирското движение. В началото на парка те поставят скулптурна фигура „Бригадири” на скулптура Марин Узунов.

Самият Пеньо Пенев прави специално посвещение до строителите на парка в своята първа стихосбирка „Добро утро, хора!”:

На колектива от „Зелени площи” - сърдечен дар! Направете наистина един град-градина и нека нашето приятелство остане хубаво като старо вино!” - пише поетът на 1 януари 1957 г.

В писмо до свой приятел през същата година, той споделя: „Ако нещо желая, то е …моят гроб да се зеленее на Габера, край езерото, та и мъртъв да гледам града”.

През месец май 1969 г., когато се отбелязват 10 години от смъртта на поета, това му желание се сбъдва. Тленните му останки са пренесени и погребани на същото място в парка за което той пише. Тогава парка получава и името си: „Мемориален парк „Пеньо Пенев”.

Информацията се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград за популяризиране интересни места в Димитровград по проект „Дали е смАРТ да си АРТ?”, осъществяващ се с подкрепата на Национален фонд „Култура”.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?