DGNEWS.EU

7 вида стипендии на учениците дава Професионалната гимназия в Димитровград

7 вида стипендии на учениците дава Професионалната гимназия в Димитровград
Румяна Монева, Директор на ПГ 4Проф- д-р Асен Златаров" - Димитровград
Jun 30
11:42 2020

Седем вида месечни стипендии раздава на своите ученици Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” в Димитровград. На месец училището разпределя над 4000 лв., с които подпомага финансово младежите през учебната година по различни направления.

От 3 до 7 юли ще се проведе приемът на ученици след 7-ми клас по 6 специалности за новата учебна година. Кандидатите задължително трябва да си извадят медицинско свидетелство от личния лекар, което да приложат към пакета документи, информират от училището, в което наесен гимназистите ще се обучават в обновена сграда.

 „Ние сме единственото училище в общината, което дава най-високите месечни стипендии за постигнати образователни резултати - по 60 лв. на месец. През настоящата учебна година 10 ученици получаваха средствата за постигнат отличен успех над 5,50”, съобщи директорът на гимназията Румяна Монева.

Тя сподели, че други 20 ученици са получавали месечни стипендии между 30 и 40 лева за подпомагане достъпа до образование и преодоляване на отпадането. Гимназията дава стипендии още на ученици с трайни увреждания, както и на ученици без родители или с един родител. През тази учебна година финансова подкрепа са получили общо 23 ученици, сред които двама отличници са получили по 70 лв. месечно.  

Монева допълни, че Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” раздава месечни стипендии и на учениците, които се обучават по дуалната система на обучение. През тази година финансово подпомогнати със суми между 21 и 80 лв. на месец са били общо 32 гимназисти.

Отделно други 31 младежи и девойки са получили месечни стипендии за това, че се обучават по защитени от държавата специалности и професии, за които се очаква недостиг на пазара на труда. Те също са получавали на месец суми межда 21 и 80 лв.

 „Почти всички наши ученици получават стипендии, което ни прави и най-социалното училище. Системата позволява един ученик да получава повече от една стипендия месечно. Затова най-високите месечни суми са вземали отличниците на випуска. Средствата не са големи, но те са финансов стимул за учениците и подкрепа за техните семейства”, коментира директорът на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”.

Сред големите предимства е, че гимназията разполага с общежитие и с необходимите удобства за учениците. В него за всяка учебна година се настаняват ученици и от населени места извън Димитровград. Таксите за ползването му са минимални и спестяват време и средства за пътуване, което е безспорно предимство за възпитаниците на гимназията.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?