DGNEWS.EU

Задържаха счетоводителка присвоила над 200 000 лв. от фирми

Задържаха счетоводителка присвоила над 200 000 лв. от фирми
Снимка:архив
Jun 24
13:44 2020

Счетоводителка от Димитровград е задържана за присвояване на 216 114 лв. от две търговски дружества, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив. По искане на Районна прокуратура – Димитровград съдът е определил най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 46-годишната М.Г. Тя е обвиняема, че в периода от 6 януари до 11 юни тази година като длъжностно лице – счетоводител на трудов договор в търговско дружество, е присвоила сумата от 205 562 лева., а от 26 май до 10 юни 2020 г., като счетоводител на граждански договор в друга фирма, е присвоила сумата от 10 552 лева. Първото престъпление е в особено големи размери, и обвинението е по чл.202 ал. 2 т. 1 вр. чл. 201 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1, а второто - по чл. 206 ал.1 вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че обвиняемата М.Г. присвоила сумите, като е извършвала преводи от сметки на двете фирми, които е обслужвала счетоводно, към нейни лични банкови сметки. В основанията за плащане тя записвала, че парите отивали за различни авансови плащания, за доставчици и др., което не отговаряло на истината.

На 19 юни 2020 г. обвиняемата М.Г. е била задържана за срок от 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Димитровград и е била привлечена към наказателна отговорност по горепосочените обвинения. На 22 юни 2020 г. Районен съд – Димитровград е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо нея, като определението може да се обжалва пред Окръжен съд – Хасково.  

До момента по досъдебното производство са извършени разпити на свидетели, претърсвания и изземвания в имоти, обитавани от обвиняемата и нейни близки, приобщени са справки извлечения за движението на суми от дружествата, които М.Г. е обслужвала,  иззета е счетоводна документация и др. С оглед установяване точния размер на присвоените суми, тяхното движение и разпореждане от страна на обвиняемата, предстоят и други процесуално – следствени действия, разпоредени от наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?