DGNEWS.EU

Гербовете на Хасково и Бургас изобразени в колекционерски пощенски марки

Гербовете на Хасково и Бургас изобразени в колекционерски пощенски марки
Jun 16
09:50 2020

Гербът на Хасково е оценен като един от най-красивите хералдически символи на български общини. Заедно с гербът на Бургас са включени в първото пощенско-филателно издание на тема „Българска градска хералдика“, съобщиха от хасковската община. Официалното представяне на двете колекционерски пощенски марки ще бъде на 24 юни 2020 г. от 14 часа във филиала на Националната художествена академия в Бургас. Тогава Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще пусне в употреба серия от две пощенски марки, оформени в блок-лист с винетка и милезим с гербовете на Бургас и Хасково. Изданието се допълва от първодневен пощенски плик и специален пощенски печат.

Автор на графичния дизайн е гл. ас. д-р Ненко Атанасов, преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА, който е и инициатор и вносител на темата „Българска градска хералдика“ в тематичния план на родното ни маркоиздаване.

Серията има и допълнителна стойност, заради публикувания в нея за първи път визуален графичен стандарт за рангови корони на местни гербове съставен от Българското хералдическо и вексилоложко общество, с автори Димитър Попов (историк и хералдик) и Ненко Атанасов (художник).

Изобразените гербове на Бургас (създаден от проф. Кирил Гогов и проф. Георги Чапкънов през 1994 г.) и Хасково (създаден от Борил Караиванов и Емануил Манолов през 1995 г.) са едни от най-красивите хералдически символи на български общини и поставят началото на нова сюжетна линия в дизайна на пощенски марки у нас. Валидирането на изданието в Бургас ще бъде повод за празник за художествената, филателната, хералдическата и широката общественост на морския град.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?