DGNEWS.EU

ОбС възобновява заседания през юни, предотвратява нови избори

ОбС възобновява заседания през юни, предотвратява нови избори
Jun 15
13:37 2020

Общинският съвет в Димитровград ще проведе редовно заседание на 25 юни. След като местният парламент почива два месеца заради усложнената обстановка с пандемията, извънредното положение, липсата на достатъчно на брой докладни и забраната за събиране на повече от 10 лица в закрити помещения - ОбС се събира последния четвъртък на месеца. Така ще се избегне провеждането на нови избори за местен законодателен орган. В чл. 27 на Закона за местото самоуправление и местната администрация ясно е казано, че „ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет”. Местната власт обаче няма да допусне подобен прецедент. „Към момента в деловодството на ОбС-Димитровград са постъпили над 30 докладни записки и сесия ще има, както е по правилник”, потвърди за dgnews.eu председателят на ОбС Гергана Кръстева. Въпреки разхлабените мерки на защита от коронавирус, тя настоява заседанието да се проведе след дезинфекция, спазване на дистанция и с носене на предпазни маски.    

Форсмажорните обстоятелства около пандемията извадиха на светло пропуски в законодателството и в Правилника за организация и дейността на ОбС-Димитровград неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Съгласно вътрешния регламент Общинският съвет се свиква на редовни заседания поне веднъж месечно, но Председателският съвет може да промени времето за редовни заседания. По силата на така разписаното ОбС излиза във ваканция през месец август, когато периода е отпускарски и докладните са оскъдни. На основание на същото, съветниците не заседаваха през април и май, което обаче породи недоволство сред някои. Дали действителната причина за реакцията е нарушение на правилника, липсата на сесия или не получени две сигурни заплати, можем само да предполагаме?

Според председателя на ОбС Гергана Кръстева местната власт изпада за първи път в подобна ситуация. По думите й именно кризата от последните месеци е очертала необходимостта от допълнения в законодателството и в Правилника за работа на ОбС. Вече е ясно, че ще бъде инициирана работна група, която да подготви промените и да ги предложи на Общинския съвет за приемане. По думите й приетия закон за извънредното положение е очертал двата възможни варианта за провеждане на заседания – онлайн или с неприсъствени решения. За целта обаче съветниците трябва да вземат официално решение по кой от тези варианти ще работят, ако се наложи в бъдеще.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?