DGNEWS.EU

Мобилно здравеопазване по селата тръгва в община Димитровград

Мобилно здравеопазване по селата тръгва в община Димитровград
Jun 10
16:51 2020

Специализиран медицински автомобил с ултрамодерна техника и обучен лекарски екип ще извършва прегледи на пациенти по селата в община Димитровград. Мобилното здравеопазване става възможно по спечеления от общината проект "Интелигентна медицина - SMART_MED" съвместно с гръцката община Паранести и "Технологичен институт Източна Македония и Тракия". Стойността на финансирането от 382 663 евро, от които 242 993 евро за община Димитровград, е по програма INTERREG Гърция-България 2014-2020. Проектът е насочен за предоставяне на телемедицински услуги на хората от малките населени места и препоръки към българското законодателство за улесняване здравното им обслужване.

Специализираният автомобил на община Димитровград закупен по проекта, е оборудван с ултразвукова коремна сонда, отоскоп, телемедицински стетоскоп, ЕКГ апарат с 12 канала, монитор за витални показатели, специализирана камера с вградена осветителна система и възможност за видеоконферетни разговори.  Проектът предвижда в рамките на 1400 часа да бъдат прегледани 2400 човека.

Със спечелените средства по него ще бъдат закупени още един или два дихателни респиратора за болницата, стационарни устройства за дезинфекция, мобилен дигитален ренген, пациентски монитори за непрекъснато наблюдение и др. Сред модерното оборудване е мобилен рентген, за който няма да се налага пациентите да напускат болничната стая, поясни градоначалникът.

Първият тест прегледи ще се проведат утре от 11 часа в село Добрич, съобщи днес кметът Иво Димов. След приключване на проекта дейностите ще бъдат финансирани от общинския бюджет, уточни кметът Иво Димов.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?