DGNEWS.EU

Пандемията отвори „пробойна” с над 2 млн. лв. в бюджета на Димитровград

Пандемията отвори „пробойна” с над 2 млн. лв. в бюджета на Димитровград
Jun 10
14:42 2020

На 2 000 976 лв. възлиза недостига в приходите на бюджета на община Димитровград заради извънредното положение заради коронавируса, съобщиха на пресконференция днес кметът Иво Димов и финансовият експерт в общината Галя Делчева. Анализът на финансовото състояние към края на месец май сочи, че с 700 000 лв. по-малко са постъпленията от общинските пазари в Димитровград, които бяха затворени два месеца и половина. Недостиг има както при събирането на данъците - за имотите (-35 %), върху автомобилите (-23%), при такса битови отпадъци (-10%), така и при други пера на приходите като предоставяне на услуги (-29%), такси за технически услуги (-35%) такси за детски градини (-44%) и за ясли (-50%), наеми на имущество (-4%) и на земи (-26) и други неданъчни приходи (-58%), и др.    

„Голяма част този недостиг няма как да се навакса. Годината тръгна много добре. През януари и февруари събираемостта на местните приходи вървеше над очакваното. С обявяването на извънредното положение обаче нещата се влошиха. Това налага прецизиране на всички разходи на общината до края на годината, за да не допуснем висок дефицит. Ограничения ще има при заложените капиталови разходи финансирани от общината, така и в други дейности”, коментира градоначалникът.

Димов заяви, че така очерталата се „пробойна” в бюджета ще наложи и свиване на разходите за празниците на града наесен, които ще се ограничат в рамките на един ден – 2 септември. „Нямам как да предвидим развитието на пандемията и в момента има локални огнища.Затова програмата за празниците ще бъде много обрана в един ден. Това, с което свикнахме през последните години като поредица културни прояви и събития, няма да се случи тази година. Много внимателно следим ситуацията и за панаира в парк „Марица”. В началото на август ще стане ясно дали той ще със състои или не, предвид ситуацията”, допълни той.

Кметът съобщи, че извънредните разходи за общината заради пандемията и извънредното положение към момента възлизат на 101 696 лв. за здравеопазване и медицински изделия, извънредни мерки, указателни табели, препарати, лични предпазни средства и др. Отделно 20 250 лв. с които общината е дофинансирала социалната програма „Топъл обяд”. „По нея имахме 406 потребителя, но след удължаването на програмата бяха отпуснати средства за 170 човека. Аз прецених, че особено в извънредно положение не добре да ограничим тези хора и решихме да дофинансираме 236 нуждаещи се по програмата с по 2,60 лв. на ден”, посочи Димов.

На журналистически въпроси кметът отговори, че всички служители са изчистили платените си отпуски за минали години, а някои дори и тазгодишните. „По време на извънредното положение работата на администрацията не е спирала, въпреки че е работила на моменти и дистанционно. Затова общинските служители ще си получат пълните заплати за времето на извънредното положение. „Съкращения на общински служители няма да има, защото трябва да запазим качеството на услугите към гражданите и бизнеса, подчерта кметът. Той обяви, че в следващите дни служителите, които са навършили пенсионна възраст ще получат предизвестия за пенсиониране.

Без възнаграждения за два месеца обаче остават 33-мата общински съветници, които нямаха заседания през месеците април и май. Икономиите за общината ще надхвърлят 30 000 лв. Липсата на сесии предизвика недоволство на местните парламентаристи от БСП, които коментираха в социалните мрежи, че това е нарушение на правилника за работа на ОбС. Днес кметът поясни, че е нямало нужда от свикване на заседания в тази извънредна обстановка, тъй като е нямало спешни и неотложни докладни за разглеждане. Същата позиция изказа преди дни и председателят на местния парламент Гергана Кръстева.        

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?