DGNEWS.EU

Професионалната гимназия в Димитровград обучава по SТЕМ специалности в обновена сграда наесен

Професионалната гимназия в Димитровград обучава по SТЕМ специалности в обновена сграда наесен
Jun 09
10:31 2020

В напълно обновен учебен корпус ще посрещне наесен новите си ученици Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” в Димитровград. Приветливите помещения вече очакват поредния й випуск млади хора, решени наред със средното си образование да придобият и перспективна професия. Цялостният ремонт на учебната сграда и обновяването на класните стаи, коридори лаборатории и др., приключи през настоящата година. Дълго чаканият ремонт бе извършен със средства, отпуснати от Министерството на образованието на три транша през последните две години. Ремонтирани бяха изцяло покрива, четирите етажа на сградата с прокарване на  газификация, по фасадата на сградата бе поставена нова изолация и училището придоби съвременен облик. Сега амбицията на ръководството е да подобри материалната база и обнови просторния училищен двор, който се нуждае от полагане на нов асфалт.

Гимназията е единствената професионална в община Димитровград и първата в област Хасково, която стартира дуалното обучение и учение чрез работа. Доброто дългогодишно партньорство на училището с бизнеса прави възможно изучаването на защитени специалности и търсени професии като технолози и лаборанти в химическата и в хранително-вкусовата промишленост; и като специалисти по автоматизация, електроника и ел.обзавеждане на производството; в технологичен и микробиологичен контрол; в технологията на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти и др.

През учебната 2020-2021 година гимназията ще обучава ученици след VІІ клас в седем специалности. Повечето от тях са SТЕМ, преобладаващи в направленията наука, математика, информатика и инженерство. От новата учебна година след 7-ми клас в училището ще се изучават професиите „Техник по автоматизация” на непрекъснато производство, „Електротехник”, „Техник на електронна техника”, „Химик-технолог”, „Лаборант” и „Ресторантьор”. Професиите са сред най-търсените от бизнеса, а част от тях и по тяхна заявка. Изучаването на SТЕМ специалности в съчетание с учебни практики в предприятия, гарантира бърза реализация на младежите като средни специалисти в различните области на индустрията.

От друга страна изучаването на учебни предмети като техническа механика, материалознание, техническо чертане, микробиология, технологии за производство на лекарствени средства и козметични продукти и др., е отлична основа за продължаване на образованието във висше учебно заведение.   Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” в Димитровград е изградила добри партньорства с техническите университети в Габрово, Варна, София и университета па хранителни технологии в Пловдив.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?