DGNEWS.EU

Община Хасково съди бившия кмет Георги Иванов за 114 636 лв.

Община Хасково съди бившия кмет Георги Иванов за 114 636 лв.
Jun 03
11:00 2020

Община Хасково съди бившия кмет Георги Иванов за 114 636 лв., представляващи обезщетение за причинени имуществени вреди от неправомерното разрушаване на сградата на Хасковския затвор, ведно с лихвите. От местната власт са подали искова молба, а Хасковският окръжен съд вече е образувал гражданско дело, съобщиха от пресслужбата на Темида. Оттам допълват, че обявена за паметник на културата с национално значение сграда бе премахната по заповед на бившия кмет, за което той е осъден с влязла в сила присъда. В наказателното производство не са били обект на разглеждане претърпените имуществени вреди за собственика на сградата, в резултат на нейното премахване. Тези вреди се претендират с подадената от Община Хасково искова молба.

Бившият кмет на Хасково Георги Иванов бе изправен пред Темида за разрушаване на бившия затвор през 2016 г. Миналата година Върховният касационен съд отсъди 1 година условно с 3 г. изпитателен срок и на 2 г. лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с ръководство, контрол или стопанисване на публично имущество.

Бившият затвор, намиращ се на ул. „Дунав“ е построен през 1892 г. със застроена площ 417 кв.м. Сградата е била включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник, брой 36 от 1970 г. Хасковският затвор е бил построен за нуждите на затворното дело на Княжество България. През втората половина на 50-те години на миналия век затворът е бил закрит и през 1976 г. част от комплекса бил превърнат в музей, в който до 1990 г. е имало експозиция. До събарянето сградата е съществувала в оригиналния си вид.

В Списъка на паметници на културата е записано, че реставрация на „Затвора гр. Хасково“ е извършена през 1975 г. Правото за безвъзмездно ползване на имота е било прехвърлено на община Хасково през септември 2010 г. заради отпаднала нужда за ползване от Министерството на отбраната, което го е управлявало от 2008 г. Впоследствие в актовите книги имотът бил вписан като частна общинска собственост. Въпреки това статутът на сградата не се е променил и тя е останала недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?