DGNEWS.EU

Вили Ро сред поетите с принос към българската литература през 2019 г.

Вили Ро сред поетите с принос към българската литература през 2019 г.
Величка Петрова (Вили Ро). Снимка: Николай Добрев
May 26
14:18 2020

Димитровградската поетеса Вили Ро (Величка Петрова) е сред поетите с принос към българската литература за 2019 г. Името й е редом с други поети от страната, издали нови книги през миналата година. В броя на изданието „Словото днес” на Съюза на българските писатели от 18 май т.г. се отбелязва, че „…и през 2019 година ценностите на нашата литература са запазени. Родината, българската земя, бащиното огнище, майката, децата, близките, народните ритуали, чудесата на природните сезони са провокирали много от стиховете. В поетическата продукция свое място имат и онези българи, които са еманация на нашия дух. Книгите на Илко Капелев, Валери Иванов, Лозан Такев, Коста Качев, Петър Динчев, Николай Дялков, Ангелина Жекова, Хубен Стефанов, Георги Драмбозов, Лъчезар Еленков, Иванко Маринов, Нико Стоянов, Гюлшен Алиева, Вили Ро, Петя Борисова, Мая Симеонова го илюстрират”.

Авторът Иван Странджев коментира най-новата стихосбирка на димитровградчанката - „Гарваните само тук са бели“, чиято премиера не се състоя през март т.г. заради обявеното извънредно положение. „Независимо от понякога странните конструкции на стиховете, това е зряла книга с няколко ясно оформени тематични ядра: тревога за днешния ден и разпада на ценностите, болка от безсмисленото пропиляване на живота. Сваляйки маските на лицемерието, авторката разширява емоционалната амплитуда от звуци: ирония, сатира, раздразненост, но и доверие, признателност, обич”, пише той за най-новата стихосбирка на Вили Ро.

С читателите си Странджев споделя още, че „…Днешната поезия е достойна, пълнокръвна, богата и на добро художествено ниво. Изненадан съм от пространствата, които тя обитава, от смисловите дълбочини и чистотата на чувствата в нея…”.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?