DGNEWS.EU

Отварят Димитровградският пазар на 24 май

Отварят Димитровградският пазар на 24 май
May 20
12:06 2020

Димитровградският Неделен пазар ще отвори от тази неделя, това съобщи днес кметът на община Димитровград Иво Димов на пресконференция с представителите от Общинския кризисен щаб д-р Силвия Янева, експерт в РЗИ - Хасково и д-р Валентин Палашев, зам.-управител на МБАЛ "Св.Екатерина", както и председателя на ПК "Търговия, общински пазари и тържища" Сашо Спасов.

"За нас е от първостепенно значение опазване здравето на гражданите независимо от значителните загуби, които общината понася от това, че не работи пазара,  отговорността за живота и здравето на хората е наша.В понеделник направихме общо заседание на Общинския щаб и ресорната комисия по пазари и тържища към Общинския съвет и мненията бяха разнопосочни с аргументи за и против във двете посоки.

„Пазарът ще заработи поетапно, като тази седмица ще отвори само в неделя, и ако всичко е наред с епидемиологичната обстановка в страната и в общината от следващата седмица пазара ще работи от петък. Разбирам търговците на пазара, които не са работили от два месеца и половина, но от другата страна са притесненията на хората в града. Пазарът е специфичен и не може да бъде сравняван и да се прави аналог с МОЛ-ве и други тържища. Въвеждаме обаче строги мерки за търговците и ползвателите на обектите и препоръчваме на гражданите спазване на противоепидемиологичните предписания, за да може да се опази средата в общината каквато е до момента - без заразени", каза кметът на общината Иво Димов.

Д-р Силвия Янева допълни, че по отношение на пазара РЗИ-Хасково и общинския кризисен щаб ще следи обстановката.

Постоянната комисия към местният парламент е категорична, че пазарът трябва да заработи. Считаме мнението на медиците за обосновано, но сме единодушни, че пазара трябва да заработи, изрази мнението на комисията нейният председател Сашо Спасов.

Д-р Палашев сподели опасенията си и тези на колегите си, че отварянето на пазара ще доведе хора от цялата страна, което ще създаде предпоставки за разпространение на заразата и прикани търговците и посетителите да спазват предписанията за безопасност.

Неделният пазар ще заработи от 7 до 14 ч. на 24 май. Автомобилният пазар няма да работи. Мярката се прилага, за да се намали потока от хора, които посещават двата пазара.

Работата на Неделният пазар ще се разрешава при спазване на противоепидемичните мерки от търговци, собственици и продавачи на обекти на територията на пазара.  Задължително за търговците е да са със защитни маски за лице или защитен шлем,  да извършват дезинфекция на обектите си и да поставят на видни места дезинфектанти,  да следят и да предотвратяват струпване на хора пред и в обектите си.

За търговците, собственици и ползватели на заведенията за бързо обслужване, на питейни заведения и други подобни на територията на Неделен пазар се  допуска посещение на търговски площи на открито  при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, като разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 м между тях и не повече от четири лица на една маса или едно семейство,  обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице или защитен шлем, като е препоръчително и носенето на ръкавици.

Трябва да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител, а тоалетните на всеки час. В заведенията на пазара трябва д а се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите.

На посетителите на пазара се препоръчва  да носят лични предпазни средства (маска, шал, шлем и др.),  да спазват официалната дистанция от 1,5 м., да не предизвикват струпвания пред и в обектите на територията на Неделен пазар.

Два пъти дневно ще бъде извършвана дезинфекция на пазара преди отварянето му и след края на работното време. Обществените тоалетни ще бъдат дезинфекцирани на всеки час.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?